Hlavní obsah

KSČM uvažuje o nových podmínkách tolerance vlády, na schodek nekývla

Foto: ČTK

Ministryně Alena Schillerová na vyjednávání u KSČM.

Reklama

Ministryně financí Alena Schillerová zatím nezískala podporu komunistů pro zvýšení deficitu rozpočtu na 500 miliard korun.

Článek

KSČM uvažuje o změně podmínek, za kterých drží u moci menšinovou vládu ANO a ČSSD. „Měli jsme sedm základních bodů pro toleranci vlády a těch sedm bodů nijak nepočítalo s tím, že přijde krize, která byla pandemií způsobena, tak zvažujeme, že budeme jednat i o změně těch sedmi bodů dohody o toleranci,“ uvedl předseda komunistů Vojtěch Filip podle serveru iDnes.cz.

Filip to řekl po jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou, která přijela do sídla KSČM v ulici Politických vězňů obhajovat plánované zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard korun. Podle Filipa se ale o podpoře deficitu zatím nerozhodlo, jednat by o tom mohl ústřední výbor strany až 20. června.

Schillerová původně chtěla projednat zvýšení deficitu ve Sněmovně v úterý ve stavu legislativní nouze. Dnes uvedla, že by týdenní odklad nepovažovala za zásadní problém. Zatímco na příští týden je naplánovaná řádná schůze Sněmovny, na poslední červnový ne. V takovém případě by pro schválení změny rozpočtu bylo nutné svolat mimořádnou schůzi.

„Pevně věřím, že je to poslední novela,“ řekla Schillerová o návrhu na zvýšení deficitu o dalších 200 miliard. Kolegům ve vládě prý řekla, že s těmito penězi už bude muset kabinet při řešení následků pandemie vystačit. „Je to velká částka, pokud ji dáme do ekonomiky, musí jednoznačně pomoci,“ uvedla ministryně.

O podpoře pro zvýšení deficitu zatím jednala pouze s KSČM, která ve Sněmovně toleruje menšinový kabinet ANO a ČSSD. Žádná další strana podle Schillerové o schůzku kvůli deficitu nepožádala. Opozice nicméně vystupovala k návrhu kriticky, podle ní Ministerstvo financí přichází s požadavkem příliš brzy, kdy ještě nejsou zřejmé celkové hospodářské dopady pandemie, a pouze zvyšuje deficit a nesnaží se hledat úspory.

Reklama

Doporučované