Hlavní obsah

KSČM vadí v zákonu o majitelích zmínka o svěřenských fondech

Brífink KSČM před jednáním schůze Sněmovny (ilustrační foto).

Reklama

Kritici předlohy tvrdí, že zákon má premiérovi Andreji Babišovi pomoci ve sporu o střet zájmů.

Článek

Komunisté, kteří podporují menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD, umožní projednat kontroverzní zákon o majitelích ve Sněmovně, chtějí ale, aby z návrhu vypadla diskutovaná zmínka o svěřenských fondech.

Zákon o evidenci skutečných majitelů, který v pondělí schválila vláda, má podle místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče zachovat princip rovnosti, výjimka týkající se svěřenských fondů proto KSČM vadí. V případě, že by ve Sněmovně nedoznala předloha změn, zřejmě by ji komunisté nepodpořili, uvedl Grospič na tiskové konferenci.

Poslanecký klub hnutí SPD zatím žádné stanovisko k návrhu nepřijal. Předseda hnutí Tomio Okamura ale novinářům řekl, že SPD nebude podporovat žádné ustanovení, které by vedlo k netransparentnímu udělování veřejných zakázek. Podle Okamury musí být jasné, kdo je skutečným majitelem společností, které dostávají od státu peníze.

Kritici předlohy tvrdí, že zákon má premiérovi Andreji Babišovi (ANO) pomoci ve sporu o střet zájmů. Na vládě pro něj nehlasovali koaliční partneři hnutí ANO – sociální demokraté.

Kritici upozorňují na to, že díky předpisu by nebyl Babiš považován za majitele koncernu Agrofert, ale jen za vlastníka svěřenských fondů, do kterých ho vložil. Babiš dnes podezření, že mu ostatní ministři „šli na ruku“, odmítl. Očekává, že kolem zákona bude v parlamentu plamenná diskuse, ale sám k věci nemá co říct.

Předpis kritizuje opozice i protikorupční organizace Transparency International či Rekonstrukce státu. Premiér Babiš označil kritiku za nesmysl. „Podsouvat tady, že naši ministři mi jdou s něčím na ruku, to já zásadně odmítám. Chápu, že opozice má stále jen antiBabiše, to je jejich problém. Určitě to bude plamenná diskuse, ale já k tomu nemám co říct,“ řekl premiér.

Reklama

Doporučované