Hlavní obsah

Kšefty s Babišem dělat nebudeme, ale tichou podporu jeho vládě nedáme zadarmo, říká hlavní ideolog KSČM

Rozhovor s Josefem Skálou.Video: Renata Kalenská

 

Reklama

Andrej Babiš se netají tím, že se mu líbí představa menšinové vlády ANO s tichou podporou KSČM. Čím by ale musel komunistům zaplatit? „Neměl by to být prvotně kšeft o tom, kdo jaké posty obsadí. Ale pokud zvítězí ANO a my budeme druzí, pak je logické, že naše pozice v legislativě by tomu měla být adekvátní,“ říká v rozhovoru pro Seznam místopředseda KSČM Josef Skála.

Článek

Komunisté by od vlády Andreje Babiše požadovali „jasnou stopku“ na asociální vládní kroky a moratorium, které by se týkalo našeho členství v NATO a EU.

Skála, místopředseda KSČM, si přeje vystoupení České republiky z Aliance, ale připouští, že čas ještě nenazrál. „Dokážu si představit patovou situaci – a to i po těchto volbách – že to nebude podmíněno okamžitým vystoupením z NATO, ale že to bude vázáno na zásadní moratorium na některé kroky. Například na účast vojáků v zahraničních misích mimo Alianci.“

Skála v rozhovoru pro Seznam popisuje, co z předlistopadové éry by chtěl obnovit. Zdůraznil především uzákonění práva na práci.

O samotnou účast ve vládě po příštích volbách KSČM prý zatím příliš nestojí. „Ale doba zraje pro to, aby naše opoziční sezona skončila,“ dodává hlavní komunistický ideolog. S Babišem problém nemá, je to pro něj sice „oligarcha, který se domohl svého majetku způsobem, jenž je typický pro devadesátá léta“, ale dává lidem práci.

Pusťte si celý rozhovor s Josefem Skálou nahoře ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované