Hlavní obsah

Sněmovna bude rozhodovat, která zvířata zmizí z cirkusu. Na řadě jsou sloni a delfíni

Foto: Seznam Zprávy

Ředitel cirkusu Humberto Hynek Navrátil cvičí lvy.

Reklama

Novela zákona na ochranu zvířat loni vedla k výhrůžce, že na Václavské náměstí a Ministerstvo zemědělství budou vypuštěni lvi a tygři.

Článek

Na program jednání Sněmovny má konečně dorazit novela zákona na ochranu zvířat, kterou předkládá Ministerstvo zemědělství a která loni na podzim vyvolala pozdvižení.

Politici, mezi nimi ministr životního prostředí Richard Brabec, totiž v souvislosti s ní ohlásili, že se podařilo do vládního návrhu dostat úplný zákaz vystupování a drezury zvířat v cirkuse.

„Když se to stane, přijedeme se všemi lvy a tygry na Václavák nebo na Ministerstvo zemědělství a všechny je tam vypustíme,” reagoval tehdy majitel Národního cirkusu Original Berousek Jiří Berousek starší.

Jak to nakonec dopadlo?

Ministr zemědělství Miroslav Toman i na základě ostré Berouskovy reakce svolal expertní skupinu, do které přizval i majitele cirkusů. Letos v dubnu pak oznámil, že zvířata v cirkusech zůstanou.

V květnu novelu schválila vláda a nyní by se měla konečně dostat do prvního čtení ve Sněmovně.

Zákaz vystupování zvířat v cirkusech z novely prakticky zmizel. Týká se pouze nově narozených delfínů a slonů.

Cirkusy se sice těchto zvířat nebudou muset okamžitě zbavit, už však nebudou smět cvičit nově narozené jedince, takže za nějakou dobu, pokud novela projde v navrženém znění, sloni z cirkusů zmizí.

Novinkou je však licence, kterou budou provozovatelé cirkusů povinni získat. Týká se rozmnožování a cvičení zvířat a má zajistit patřičnou odbornost chovatelů.

„Na chystané novele nám nevadí vůbec nic,“ říká ředitel cirkusu Humberto Hynek Navrátil mladší, jeden z přizvaných do expertní skupiny.

„Cirkusy se budou licencovat, což je v pořádku. Kdo nesplní podmínky, ten licenci nedostane a bude muset skončit. Můj otec je kvalifikovaný chovatel a drezér exotických zvířat, navíc máme v angažmá italského trenéra slonů, který má francouzskou licenci,“ dodává.

Navrátil mladší sám krotí lvy. Připouští, že bude pro chod cirkusu nutné licence doplnit, nevidí v tom ale velký problém.

V jeho cirkusu vystupují také dva sloni, ale ani tak nemá s novelou problém. „My je nechováme, máme je v angažmá. Pokud přijde nějaká úprava, přizpůsobíme se,“ říká.

Svoboda zvířat v Parlamentu

Navzdory úspěšnému lobbingu cirkusů živí ochránci zvířat stále naději, že vystupování zvířat v cirkusech bude podobně jako v dalších zemích zakázáno.

„Systém udělování licencí považujeme z různých důvodů za nedostatečný,“ říká Lucie Hemrová z organizace Svoboda zvířat.

„Tlačíme na poslance, aby zákon vrátili do podoby prezentované před rokem ministrem životního prostředí Brabcem,” dodává Lucie Hemrová. „Byli bychom rádi, kdyby v rámci pozměňovacích návrhů v Poslanecké sněmovně zákaz přišel.“

Její další zmínka, že organizace Svoboda zvířat „nějakou míru podpory“ našla téměř u všech stran, s nimiž dosud jednala, naznačuje, že debata o zákazu vstoupí ve Sněmovně do dalšího kola.

„Jednáme napříč politickým spektrem,” říká Hemrová.

Hlásíme dílčí úspěch

Za aspoň dílčí úspěch ve vyjednávání pak aktivistka považuje to, že zemědělský výbor Sněmovny v září souhlasil, aby se veřejná debata o zvířatech a cirkusech dostala až do dolní komory.

„Schválil záštitu poslaneckému semináři na téma využívání zvířat v cirkusech,“ říká Lucie Hemrová.

Na semináři mají zaznít odborná stanoviska a názory cirkusáků i odpůrců vystupování zvířat. Lidé z organizace Svoboda zvířat na něm chtějí poslance přesvědčit, aby se postavili proti drezuře.

Novela zákona č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání zahrnuje kromě licencování cirkusů také zákaz psích množíren a zpřísnění podmínek chovu divokých zvířat, jako jsou šelmy, jedovatí hadi, krokodýli nebo sovy a dravci.

Pokud ji schválí Parlament a podepíše prezident, novela začne platit v prvním čtvrtletí příštího roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované