Hlavní obsah

Kde se kvůli koronaviru začne propouštět jako první

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Strach o ztrátu práce, neschopnost platit své závazky, zánik některých podniků a oborů, natrvalo „pokřivená“ ekonomika. To jsou obavy, které teď právem panují napříč obory v České republice.

Článek

Ještě minulé pondělí se tyto problémy a obavy zdály vzdálené a nerealistické. Dnes pracovníci různých profesí říkají téměř totéž: chápeme mimořádná opatření vlády ve prospěch ochrany zdraví obyvatelstva, ale pro nás budou znamenat konec podnikání – v pohostinství, ubytování, organizování akcí, cestování. Existenční problémy dopadají na značnou část obyvatel.

Konec cestování

Celorepublikový nouzový stav je něco, co v České republice ještě nikdy nebylo zavedeno. Totéž platí o zákazu vycestovat pro Čechy a osoby s trvalým pobytem na českém území. Naprosto unikátní je tato situace i pro cestovní kanceláře, které se většinou s nemožností uspořádat zájezd popasovaly tak, že klientům vracejí peníze nebo nabízejí pozdější termín.

„Jde o zcela novou mimořádnou situaci, která nemá oporu v žádném zákonu. Jsme rádi, že jsme v kontaktu s kancelářemi. Odhadovat předběžné škody je zatím opravdu předčasné,“ konstatoval Petr Kostka, člen představenstva Asociace cestovních kanceláří ČR.

Pracovníci cestovních kanceláří momentálně místo plánování zájezdů klientů obvolávají zákazníky a snaží se o přesunutí původních dovolených. Pokud zákaz cestování z i do České republiky potrvá příliš dlouho, zejména menší cestovní kanceláře si nebudou moci dovolit platit své zaměstnance a je jen otázkou času, kdy budou muset své podnikání uzavřít úplně.

Konec stravování v restauracích

Podobná situace je i v restauracích, kavárnách a barech. Některé podniky si sice vymyslely způsob, jak alespoň částečně fungovat, ať už prodej jídla s sebou nebo rozvážkou, ale podle Václava Stárka, prezidenta Asociace hotelů a restaurací, je jasné, že za stávající situace většina podnikatelů v oboru zkrachuje během měsíce.

Nejdůležitější je podle něj ihned pomoci podnikatelům v tomto oboru tím, že se posune odvod daně z přidané hodnoty, která by měla být uhrazena kolem 20. března. Podniky podle něj nemohou finančně ustát odvod za daně v plné výši a zároveň poplatky, které platí za své zaměstnance.

„Je nezbytné pomoci podnikatelům hned, pokud se podnikatelům neposunou tyto platby, tak většina zkrachuje během měsíce,“ varoval Václav Stárek s tím, že předběžný „optimistický“ odhad je, že v oboru přijde o pracovní místo 40 tisíc lidí.

V neděli večer ministryně financí Alena Schillerová představila liberační balíček, díky kterému budou moci fyzické i právnické osoby odevzdat daňové přiznání o tři měsíce později bez sankce. Finanční správa také nebude udělovat pokuty za pozdní odevzdání kontrolního hlášení a finanční a celní správa nebude po květnovém startu 3. a 4. vlny elektronické evidence tržeb tři měsíce dávat pokuty za opožděnou registraci. Přesné parametry Ministerstvo financí představí během 16. března.

Že ztráta místa ale bohužel není otázkou příštích měsíců, ale spíš hodin, potvrzuje i jeden z pracovníků pražské restaurace, která momentálně nabízí pouze omezený rozvoz jídla domů. Redakce jeho identitu zná, z důvodu obav ji ale neuvádíme. „Zaměstnavatel si svolal celý náš tým na pondělní dopoledne, jelikož mu momentálně stačí dva až tři kuchaři, počítám s tím, že nás jako obsluhu hostů potřebovat nebude a dá nám výpovědi. V gastru teď zaměstnání nenajdu, koukal jsem, že se ale hledají kurýři a řidiči,“ uvedl.

Konec zábavních akcí

Okamžitý dopad už s prvními mírnějšími opatřeními vlády pocítili i organizátoři kulturních, sportovních i dalších akcí. Rozhodnutí české vlády neovlivňují jen domácí aktéry, ale i zahraniční hvězdy a jejich týmy. Akce jsou totiž často mezinárodní, a tak pokud by se časem opatření v Česku rozvolnila, obor se bude stále potýkat s případnými zásadními dopady kvůli zahraničním opatřením.

Akce se navíc plánují několik měsíců, někdy i let dopředu. Po návratu do „běžného stavu“ tedy nejde počítat s tím, že se tento obor ihned zotaví. I proto bude rok 2020 místo potenciálně nejlepším rokem za posledních 10 let tím nejhorším.

„Ztráty budeme schopni spočítat, až budeme vědět, kdy se vydaná omezení zmírní a jak moc se zmírní. Navíc se tu přidává element vývoje v zahraničí. Prozatímní ztráty počítáme v prvních třech měsících, tj. do konce května, že prokazatelně překročí miliardu korun. A to nepočítám obrat ubytovacích zařízení a uměleckých profesí, protože jejich hlavní činností není produkce jednorázových akcí,“ řekl Jan Kubinec, předseda České eventové asociace.

O statisícových ztrátách mluvili i organizátoři výstav. Na začátku března, v době, kdy v Česku panovala ještě mírnější opatření, spočítal předseda Asociace výstavářských firem Jiří Carda ztráty českých výstavářských firem kvůli rušení zahraničních veletrhů na 450 milionů korun.

Konec divadla a koncertů

Na stále se zpřísňující opatření „hlasitě“ reagovali i čeští herci, filmaři a hudebníci, kteří ze dne na den přišli o veškerý zdroj příjmů. Velká část umělců totiž nemá žádnou stálou pracovní smlouvu a často některá představení zkouší i několik měsíců zadarmo. Pro některé soubory je navíc zdroj příjmů ze vstupného primární.

Část hudebníků a herců využívají moderních technologií a minikoncerty nebo přestavení odehrávají online skrze sociální sítě, avšak bez nároku na honorář. Online se uskutečňují i premiéry některých snímků nebo přednášek. Právě kina, která musí být také uzavřena, podle ekonoma Lukáše Kovandy budou měsíčně tratit kolem 200 milionů korun.

Konec fitness center

Poprvé v životě se Češi také setkali se zavřením sportovišť. Velkou ránu to znamená pro fitness centra, tělocvičny, fitness trenéry, ale také profesionální sportovce, kteří si nemohou udržovat formu na profesionální soutěže. Propouštění se v tomto oboru zatím nebojí, i když opatření zřejmě pominou až v nejhorší možnou dobu – před letními měsíci, kdy poptávka po cvičení spíše opadá.

„S uzavřením souhlasíme, ale pro podnikání to bude krizové. Do fitness sektoru se blíží letní sezona, která není dobrá a může být likvidační pro fitka i trenéry. Nedá se s tím ale nic dělat,“ uvedl Jan Caha, člen výkonného výboru České komory Fitness a majitel Fitness Institutu.

S vynalézavostí Čechům vlastní někteří fitness trenéři a fitness centra přispěchali s nabídkou cvičení doma nebo privátních lekcí – jeden klient a jeden trenér. Podle Cahy ale rozumný trenér toto nikdy nenabídne, protože musí chránit své i klientovo zdraví. Podobné nabídky se objevily i od některých kadeřníků a kosmetiček. Jde však o chování, proti kterému opatření vlády míří.

Konec uzavírání nových smluv

Mimořádná situace, která panuje nejen v České republice, ale i v téměř celé Evropě ochromené šířením koronaviru, má už dopad i na trh s nemovitostmi.

„Již nyní následek situace pocítily realitní kanceláře, lidé ze strachu vypovídají schůzky, podpisy smluv a prohlídky. Dá se očekávat, že tato situace bude pokračovat,“ řekl Jan Borůvka, generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR.

Podle Borůvky se dokonce opatření vlády mohou v dlouhodobějším horizontu, v závislosti na propadu ekonomiky, odrazit i na poklesu cen nemovitostí určených k prodeji.

Konec svateb

V neposlední řadě mimořádná situace dopadne i na dodavatele a organizátory svateb, kterých se v České republice normálně uskuteční okolo 50 tisíc a jde o solidně rostoucí byznys. Svatby narozdíl od pohřbů povolené nejsou.

„Ve velkém to propukne až v květnu, v ohrožení je především termín 6. 6. 2020. Pokud epidemie do té doby nebude zvládnuta, tak tam bude zodpovědné to posunout, především kvůli prarodičům. Velký problém už mají ale nyní dodavatelé – hudebníci, místa na svatbu,“ uvedl majitel svatební agentury Prague Weddings a svatební koordinátor Martin Dobeš.

Právě dodavatelé jako jsou například fotografové, technici, vizážistky tak momentálně nemají téměř žádnou možnost obživy.

„Veškerá omezení se dotýkají i nás svatebních fotografů, avšak nejen těch svatebních. Na neznámou dobu jsme vlastně bez práce. Svatby se kompletně ruší či přesouvají na pozdější termíny, ovšem zde nastává problém s tím, že diáře máme vesměs zaplněné i rok dopředu, tak není moc kam přesouvat a přicházíme tedy o celé zakázky,“ konstatuje Barbora Bistiaková, která měsíčně fotí pět až šest svateb.

Konec autoškol a taxislužeb

Po pozdním nedělním jednání vlády také nově platí zákaz provozování autoškol a taxislužeb, které nepřeváží jídlo nebo jejich řidič nevlastní oprávnění řidiče taxislužby. Společnost Uber nebo Liftago tak stále přepravu nabízí ale jen s těmi řidiči, kteří mají platné oprávnění.

„Naše postupy koordinujeme s hygienickou stanicí i příslušnými ministerstvy a budeme se řídit jejich pokyny, abychom i my pomáhali zamezit šíření koronaviru. Zdraví a bezpečí našich řidičů i cestujících je pro nás hlavní prioritou a v této těžké době se vůči řidičům i zákazníkům chceme chovat maximálně odpovědně.“ Uvedla Luisa Elster, mluvčí společnosti Uber.

Reklama

Doporučované