Hlavní obsah

Kuba řeší změnu ústavy. Homosexuální svatby by mohly být legální

Homosexuálové na Kubě by se brzy mohli legálně brát.Video: Marek Baloun, AP

 

Reklama

Homosexuálové na Kubě možná budou mít brzy důvod k radosti. Země by se mohla stát sedmadvacátým státem, který zlegalizuje stejnopohlavní manželství.

Článek

Homosexuálům na Kubě možná svítá naděje na legální manželství. V zemi se rozpoutaly debaty o dodatku ústavy, který by upravil manželství jako svazek dvou osob bez rozdílu pohlaví. S návrhem přišla vlivná aktivistka za práva LGBT komunity a dcera šéfa komunistické strany Raúla Castra Mariela. Podporu jí vyjádřil i prezident země Miguel Diaz Canel „Jsem pro sňatky osob stejného pohlaví a věřím, že zaměření se na uznání manželství mezi dvěma lidmi bez limitů zapříčiní eliminaci všech typů diskriminace ve společnosti,“ uvedl Canel.

Návrh ale mezi samotnými Kubánci příliš nadšení nevzbudil. Nesouhlas s ním už vyjádřily evangelická i katolická církev. Do debat vstoupily s heslem „Věřím v původní design“. Ten se odkazuje na klasický svazek muže a ženy. „Rozumíme, že jde o legislativní proces, který nezávisí na církvi. Ale námitka tisíců věřících, to není jen návrh církve jako instituce, ale tisíců obyvatel, kteří jsou zastoupeni církví,“ vyjádřil nesouhlas evangelické církve člen její ligy Yoel Suarez.

Stejnopohlavní sňatky zatím podporuje šestadvacet zemí. Patří mezi ně například Spojené Státy, Velká Británie nebo Německo. Zda se k nim připojí i Kuba, by se mělo rozhodnout v únoru příštího roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované