Hlavní obsah

Kuba vzpomínala na Che Guevaru, zemřel před padesáti lety

Kubánci si připomínají výročí smrti Che GuevaryVideo: AP

 

Reklama

Oslav Che Guevary, revolucionáře a kubánského ministra průmyslu, se zúčastnil i prezident Raúl Castro.

Článek

Tisíce Kubánců si připomněly smrt revolucionáře Che Guevary. Ten před více než šedesáti lety pomáhal svrhnout na Kubě diktátora Fulgencia Batistu. Poté zastával post ministra průmyslu a účastnil se několika pokusů o svržení vlád v několika dalších zemích. Popravili ho v Bolívii v jeho 39 letech.

Velká vzpomínková akce se uskutečnila ve městě Santa Clara, zhruba 260 kilometrů od Havany. Zúčastnil se jí i současný prezident Kuby Raúl Castro.

Vzpomínkové akce se odehrály hlavně na Kubě, kde Guevara po svržení proamerické diktatury v roce 1959 zaváděl komunismus. „Ale Che není mrtvý, jak chtěli jeho vrazi, nýbrž žije dál skrze své dílo a národ, jenž ho obdivuje a následuje jeho příkladu,” prohlásil před Guevarovým mauzoleem v Santa Claře kubánský viceprezident Miguel Diaz-Canel.

Výročí si připomněla i levice několika latinskoamerických zemí  Na kontroverzního argentinsko-kubánského revolucionáře vzpomínali představitelé socialistických režimů Bolívie, Kuby, Venezuely a Nikaraguy.

Argentinský lékař Ernesto „Che” Guevara patří dodnes k nejznámějším postavám marxismu nejen v Latinské Americe. Po úspěchu revoluce na Kubě se od roku 1965 pokoušel o její zopakování v Kongu a Bolívii.

Kubánští antikomunisté zejména z exilu jej ale vždy považovali za vraha a teroristu. Guevara, jenž na Kubě nechal popravovat politické oponenty, hrál také jednu z hlavních rolí při rozmístění sovětských raket na Kubě v roce 1962, což hrozilo přerůst v jaderný konflikt.

Reklama

Související témata:

Doporučované