Hlavní obsah

Kubánci už mají internet v mobilu, ale data jim spolknou průměrný plat

Na Kubě zpřístupnili uživatelům 3G internet v mobilu.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obyvatelé na Kubě mají nově přístup k internetu v mobilu. Nabídka státní telekomunikační firmy Etesca ale bude časově omezená a většina Kubánců by za služby musela utratit svůj celý měsíční plat.

Článek

Také ke Kubáncům se od dnešního dne dostal internet v mobilu. Ostrovní stát v Karibiku byl jedním z posledních na západní polokouli, kde lidé nemohli používat mobilní připojení. 3G internet na Kubě si však i po dnešku bude moci dovolit málokdo kvůli vysoké ceně.

Mobilní telefon používá na komunistické Kubě téměř polovina z 11,2 milionové populace. Podle agentury AP však doteď měli Kubánci na mobilu přístup jen ke státem nabízené e-mailové službě.

Od roku 2015 mohli obyvatelé komunistického státu používat internet velmi omezeně prostřednictvím státní telekomunikační firmy Etesca, která prodávala speciální stírací karty s kódem nutným k připojení na internet na vyhrazených místech, wi-fi hotspotech. Těch je na Kubě něco přes 800, drtivá většina v Havaně a ve větších městech.

Etesca nyní ale nabízí také internet do mobilu. Nabídka je však dostupná jen od čtvrtka do soboty. Kubánci si v té době mohou zakoupit následující měsíční tarifní balíčky – 600 MB za zhruba sedm dolarů (přibližně 160 korun), 4GB za 30 dolarů (asi 683 korun), za 100 MB mimo tarif pak lidé zaplatí deset dolarů (asi 227 korun).

Mnozí Kubánci si ale služby nebudou moci dovolit. Průměrný plat v zemi totiž podle agentury Reuters činí přibližně 30 dolarů. Lidé jsou tak závislí na penězích od příbuzných ze zahraničí či na vedlejších výdělcích, především z turistického ruchu.

Reklama

Doporučované