Hlavní obsah

Kubera se sešel s čínským velvyslancem. Ten přiznal, že neměl na sítích komentovat schůzku s Babišem

Kubera si po zvolení předsedou Senátu naplánoval schůzky s řadou velvyslanců.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Jaroslav Kubera se sešel s ambasadorem Čínské lidové republiky Čang Ťien-minem. Během dlouho plánovaného setkání se dotkli i velvyslancova vyjádření na adresu českého premiéra v kauze Huawei.

Článek

Čínský velvyslanec připustil, že neměl na sociálních sítích komentovat schůzku s Andrejem Babišem, uvedl po společné schůze předseda Senátu Jaroslav Kubera. „Komentoval to větou, že místo aby ten požár hasili, přílévali olej do ohně,“ interpretoval velvyslance Kubera.

Kauza Huawei byla ale jen okrajovým tématem schůzky. Jedním z hlavních byly obchodní vztahy mezi Českem a Čínou. „Dovoz Číny vysoce přesahuje vývoz výrobků z České republiky a je potřeba ten trend otočit,“ dodal Kubera.

Setkání předsedy horní komory parlamentu s čínským diplomatem je jedním z řady dalších, které si Jaroslav Kubera domluvil po svém zvolení. Podle jeho vyjádření jde o čistě zdvořilostní schůzku.

Vzájemné vztahy obou zemí v poslední době zatížily dvě kauzy. V první řadě je to varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost před používáním technologie čínské firmy Huawei, proti kterému se Čína ohradila.

Napětí následně vyvolalo vyjádření čínského velvyslance na jeho facebookovém profilu. „Čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí,” napsal Čang Ťien-min po schůzce s Andrejem Babišem. Český premiér na to reagoval slovy, že velvyslanec o schůzce lhal.

Menší diplomatická roztržka se tak stala tématem původně čistě zdvořilostního setkání ve Valdštejnském paláci. „Zejména z čínské strany považuji za nevhodné takové schůzky na Twitteru nebo Facebooku hodnotit. Mě trápí reakce čínského velvyslance, protože, což mu naznačím, Česká republika je suverénní stát,“ řekl Kubera před setkáním s Čang Ťien-minem pro lidovky.cz

Reklama

Související témata:

Doporučované