Hlavní obsah

Kuberovo chování poškozuje zájmy Česka, shodl se Zemanův expertní tým

Předseda Senátu Jaroslav Kubera.

Reklama

Expertní tým prezidenta Miloše Zemana jednoznačně odsoudil chování předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) a primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) ve vztahu k Číně.

Článek

„Vztahy s Čínou má Česká republika napjaté, může za to v poslední době hlavně počínání pana Kubery a pražského primátora,” řekl pro Seznam Zprávy ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák.

Expertnímu týmu podle Jindráka hlavně vadilo, že Jaroslav Kubera, který je po prezidentovi druhý nejvyšší ústavní činitel, potvrdil, že příští rok navštíví Tchaj-wan. Po více než tříhodinové schůzce pak padlo jednoznačné rozhodnutí, že Kuberovo a Hřibovo chování škodí českým zájmům.

„Opětovně se na schůzce řeklo, že Kuberova cesta škodí zájmům České republiky,” vysvětlil Jindrák.

Česko totiž s ohledem na politiku jedné Číny neuznává Tchaj-wan jako samostatný stát.

Proti slovům expertního týmu se ale ohradil Kubera.

„Zeman také jezdí do Číny, ale je to jeho právo. Někdo má sice jiný názor, ale to je všechno, co s tím může dělat. Nikdo nemá nikomu určovat, kam má nebo nemá jezdit,“ řekl pro Seznam Zprávy Jaroslav Kubera. Dále také doplnil, že jeho cesta českým zájmům neublíží.

„Moje cesta má čistě podnikatelský ráz. Jedná se o čistě obchodní cestu,“ řekl pro Seznam Zprávy.

„Jsme demokratická společnost, to si myslím, že tady můžeme všichni potvrdit. Na druhé straně pan předseda (Kubera) byl u posledního jednání ústavních činitelů, kde jsme se přihlásili k politice jedné Číny,“ řekl po schůzce o zahraniční politice novinářům šéf české diplomacie Tomáš Petříček. Podle něj nemá kabinet „páky“, jak Kuberově cestě zabránit.

Předseda Senátu příští rok na Tchaj-wan pojede pravděpodobně v lednu. Jeho rozhodnutí nebylo od začátku zcela zřejmé. Kubera nejprve tvrdil, že určitě pojede, později ale svá slova mírnil. Středečnímu Právu však řekl, že cesta na Tchaj-wan je definitivní.

Sobotní debata se taky dotkla počínání pražského primátora Zdeňka Hřiba, který vypověděl sesterskou smlouvu s Pekingem. Čínské velvyslanectví v Česku označilo ukončení smlouvy za narušení důvěry a poškození čínsko-českých vztahů.

Reklama

Doporučované