Hlavní obsah

Kúdela na Euro nepojede. Disciplinární komise UEFA zamítla jeho odvolání

Foto: Profimedia.cz

K incidentu mezi Ondřejem Kúdelou a Glenem Kamarou došlo 18. března.

Reklama

Hráč pražské Slavie Ondřej Kúdela si na letním mistrovství Evropy ve fotbale (Euro) nezahraje. Odvolací komise UEFA zamítla jeho odvolání proti desetizápasovému trestu za údajné rasistické urážky záložníka Rangers Glena Kamary.

Článek

Fin Glen Kamara v rámci utkání mezi pražskou Slavií a skotskými Rangers slávistického Ondřeje Kúdelu obvinil z rasistických urážek a toho, že ho Kúdela nazval opicí. Značně zmedializovanou událost poté začal vyšetřovat etický panel UEFY, který Kúdelu z rasismu shledal vinným a udělil mu stopku na deset zápasů. S odvoláním nyní Kúdela neuspěl.

„Odvolání Ondřeje Kúdely bylo zamítnuto. Rozhodnutí Kontrolního, etického a disciplinárního orgánu UEFA (CEDB) je tedy potvrzeno. CEDB rozhodl o pozastavení činnosti hráče SK Slavia Praha Ondřeje Kúdely na následujících deset zápasů klubových a reprezentačních soutěží UEFA, ke kterým by jinak byl oprávněn nastoupit, a to za rasistické chování,“ stojí v dnešním prohlášení UEFA.

Podle zdrojů z vedení Slavie se ale do Kúdelova trestu budou započítávat i duely na Euru, a to i v případě, že na turnaj nebude nominován. Dva zápasy navíc již vynechal, ve čtvrtfinále Evropské ligy proti Arsenalu.

V nominaci České fotbalové reprezentace bylo doposud jedno místo volné, trenér Jaroslav Šilhavý zřejmě s rozhodnutím čekal, zdali Kúdela s odvoláním proti desetizápasovému trestu uspěje. Zaplnit poslední místo na soupisce musí do 1. června, kdy se nominace uzavírají.

Vyšetřování zápasu Rangers–Slavia vedl španělský specialista Antonio García Alcaraz. Zatímco Ondřej Kúdela poskytl v distančně vedeném výslechu plnou spolupráci, Glen Kamara podle informací Seznam Zpráv na radu svých právníků odmítl komentovat své počínání, které proběhlo po zápase.

Odvetné osmifinále Evropské ligy mezi Rangers a Slavií skončilo 18. března výsledkem 0:2 a postupem českého týmu, v Praze se předtím hrálo 1:1. Zápas v Glasgow měl ale zcela skandální průběh i dohru.

Závěr zápasu byl mimořádně hektický, na hřišti probíhaly ukázky nesportovního chování a různých kontroverzí. Mezi ně patřil ten zákrok, kdy se slávista Jan Kuchta ocitl na zemi a domácí hráči do něj začali kopat. Ondřej Kúdela požadoval po rozhodčím, ať je za to potrestá kartami. A Glen Kamara na něj měl v tu chvíli, podle informací Seznam Zpráv, vykřiknout „Shut up!“, tedy „Drž hubu!“.

Poté, co Kúdela domluvil s rozhodčím, přitočil se ke Glenu Kamarovi a s rukou před ústy, aby nebylo možno odečíst ze rtů, cosi směrem ke Kamarovi poznamenal. Ten na Kúdelu okamžitě ostře vystartoval. A obvinil ho ze slovního útoku s rasistickým obsahem.

Disciplinární komise UEFA potrestala i Glena Kamaru, který po utkání Kúdelu fyzicky napadl. Dostal trest zastavení činnosti na 3 zápasy v soutěžích UEFA, a to za napadení protihráče. Čtyřzápasový trest dostal za vyloučení v utkání Rangers–Slavia i jeho spoluhráč Kemar Roofe, a to za faul, kterým zranil Ondřeje Koláře. Rangers navíc zaplatí pokutu 9000 eur.

Reklama

Doporučované