Hlavní obsah

Kulhánek chce jako ministr řešit vakcíny. To není jeho věc, řekl Babiš

Kandidát na ministra zahraničí Jakub Kulhánek před jednáním s premiérem.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman jmenuje Jakuba Kulhánka (ČSSD) novým ministrem zahraničí příští týden ve středu. Oznámil to premiér Andrej Babiš a potvrdil Hrad.

Článek

Kandidáta na ministra zahraničí Jakuba Kulhánka přijal ráno premiér Andrej Babiš, odpoledne prezident Miloš Zeman. Po obou setkáních se Kulhánek novinářům vyhnul. Hrad oznámil, že ho ministrem jmenuje ve středu.

Pro Seznam Zprávy Kulhánek napsal, že jeho prioritou jako ministra bude agenda související s covidem. „Především pravidla pro cestování českých občanů a podpora vlády ve vakcinační diplomacii, nebo podpora českého exportu, která bude pro zotavení české ekonomiky velmi důležitá,“ uvedl Kulhánek.

Co se týče záměru vypomáhat se sháněním vakcín, narazí nový ministr u premiéra Babiše. Ten sice Kulhánka jako kandidáta na ministra uvítal, ale už mu řekl, že o vakcíny se nemá starat. „Řekl jsem mu, že je to v kompetenci ministra zdravotnictví,“ uvedl premiér pro Blesk.

Premiér je navíc nespokojený s cestou do Moskvy kvůli vakcíně Sputnik, kterou na pondělí plánuje Jan Hamáček prozatímně pověřený řízením Ministerstva zahraničí. „Nejsem z té cesty nadšený. Informoval jsem pana Hamáčka, že to není potřebné, on na to má jiný názor,“ dodal Babiš. Očkování není podle Babiše Hamáčkova agenda.

Náměstek ministra vnitra Kulhánek je druhou volbou vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) na ministra zahraničí, když se v úterý do čela úřadu odmítl vrátit Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Jakub Kulhánek vystudoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově i na prestižní americké Georgetownské univerzitě ve Washingtonu. Má na svém kontě pozice náměstků na vnitru, obraně i zahraničí. Hamáčkovi radil už v době, kdy byl předsedou Poslanecké sněmovny. Během služby v diplomacii byl mimo jiné členem delegace, která v létě 2015 jednala v Libanonu o osudu pětice Čechů tam unesených v souvislosti s kauzou obchodníka se zbraněmi Alího Fajáda.

Chybí mu ale politická zkušenost, kandidoval jen v evropských volbách v roce 2019 na nevolitelném místě. Tento handicap nepochybně pozná tváří v tvář politickému „siláku“ Zemanovi.

Hladké pročítání Kulhánkova životopisu se ale nevyhnutelně zadrhne u jeho angažmá u CEFC, kdysi vehiklu na čínské investice, které však do Česka v prezidentem avizované stamiliardové hodnotě nepřišly.

V letech 2016 až 2018 v dnes již zkrachovalé společnosti působil podle jeho starého prohlášení pro Hospodářské noviny coby externí konzultant investičních projektů a regulačního prostředí v EU, a to po boku dnešního šéfa fotbalové Slavie a hlavní spojky čínských aktivit v Česku Jaroslava Tvrdíka.

Reklama

Doporučované