Hlavní obsah

Česko dalo Rusku ultimátum. „Nemá to perspektivu,“ reagoval Kreml

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD)Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek vyzval Rusko, aby umožnilo návrat českých diplomatů do Moskvy. Kreml v první reakci požadavek odmítl. Postoj může přehodnotit do čtvrtečního poledne.

Článek

Nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) se ve středu navečer v Černínském paláci setkal s ruským velvyslancem Alexanderem Zmejevským. Sdělil mu, že nesouhlasí s reakcí Ruska na vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády v Praze. Na to totiž Rusko odpovědělo vypovězením 20 českých diplomatů z Moskvy.

„Ruská federace má do zítra do 12:00 čas, aby umožnila návrat všech vyhoštěných diplomatů zpět na velvyslanectví v Moskvě. Pokud se naši diplomaté nebudou moci vrátit do Moskvy, hned zítra dopoledne rozhodnu o snížení počtu pracovníků na ambasádě Ruské federace v Praze, aby odpovídal současnému stavu na českém velvyslanectví,“ uvedl ministr Kulhánek.

„Na tomto postupu je shoda mezi prezidentem, předsedou vlády a mnou jako ministrem zahraničí,“ dodal.

Na ambasádě v Moskvě zůstalo podle informací Radiožurnálu pouze pět českých pracovníků, opustit ji musel i zástupce velvyslance. Podle Kulhánka ji Rusko de facto paralyzovalo.

Na ministrova slova nicméně Kreml rychle zareagoval a Kulhánkův požadavek odmítl. „Mluvit s Ruskem formou požadavků nemá perspektivu,“ reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zároveň připomněl středeční projev prezidenta Vladimira Putina. „Právě dnes prezident Putin ve svém poselství hovořil o tom, že mluvit s námi formou požadavků nemá perspektivu,“ citovala agentura TASS mluvčího Kremlu.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová byla ještě důraznější než Peskov. Podle agentury prohlásila, že ultimativní tón ve vztahu k Rusku je nepřípustný. Dodala, že Moskva navrhuje Praze, aby si ultimáta nechala pro diskuse v NATO. Sdělila přitom, že rozhovor s českým velvyslancem v Moskvě bude pokračovat 22. dubna.

Příjezd ruského velvyslance na ministerstvo zahraničí.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Rozhodnutí Česka vyhostit 18 pracovníků ruské ambasády v Praze bylo podle Kulhánka oprávněnou reakcí na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU. Zato ruská reakce podle něj nebyla adekvátní, a Zmejevskému proto tlumočil svůj protest.

Podpora z EU

Evropská unie se za Českou republiku postavila. V prohlášení uvedla, že důrazně odsuzuje ilegální aktivity na českém území a je znepokojena narušením české svrchovanosti. V dosud nejvýraznější reakci EU na zjištění českých tajných služeb o zavinění výbuchu ve Vrběticích ruskými agenty to dnes uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. V prohlášení vydaném jménem celé sedmadvacítky také uvedl, že EU stojí za českou reakcí a podporuje snahu ČR o potrestání viníků. Unie naopak odsuzuje nepřiměřenou ruskou reakci a hrozby vůči Česku.

„Rozvratným aktivitám ruských tajných služeb proti zájmům a bezpečnosti EU a jejích členských států budeme nadále čelit s nejpevnějším odhodláním, i na úrovni Evropské unie, s ohledem na situaci,“ uvedly unijní země ve společném textu. Evropský blok je podle prohlášení „vážně znepokojen hrubým porušením mezinárodního práva a svrchovanosti České republiky“. Rovněž vyzývá Rusko, aby zanechalo aktivit „ohrožujících bezpečnost a stabilitu v Evropě“.

Reakce opozice

Podle zástupců opozičních stran Kulhánkovo ultimátum Rusku odpovídá požadavkům, na kterých se v úterý shodla Poslanecká sněmovna.

„Jsem rád, že vláda po dnech váhání a ustupování pochopila, že v jednání s Ruskem je potřeba postupovat jako suverénní stát. Snížení počtu ruských diplomatů je správný krok,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové Kulhánek udělal sebevědomé rozhodnutí. „Doufám, že tohle stanovisko vydrží i názorové veletoče premiéra a tlak prezidenta,“ dodala.

Část politiků se však domnívá, že měl být ministr ve svém přístupu přísnější. Například předseda STAN Vít Rakušan rozhodnutí označil za „mezikrok, který vede do ztracena.“ „Abychom se mohli pohnout dál, je třeba udělat pořádný a sebejistý krok, je nutné požadovat srovnání počtu diplomatů na obou ambasádách. A toho ani při případném návratů Čechů zpět do Moskvy dosaženo nebude,“ uvedl.

Složitá etapa vztahů

O vzájemných vztazích obou zemí ministr Kulhánek mluvil už ve středu odpoledne při svém jmenování do funkce. Vstoupily podle něj do mimořádně složité etapy, není to však vina České republiky.

„Rozhodli jsme se jako suverénní země a jednali jsme rázně. Rozprášili jsme síť agentů ruských tajných služeb, ruský Rosatom nebude osloven v souvislosti s dostavbou Dukovan a v příštích dnech budeme řešit další postup směrem k Rusku, a to i ve spolupráci se zahraničními partnery,“ řekl Kulhánek.

NATO se chce ve čtvrtek podrobněji zabývat vyhroceným diplomatickým sporem mezi ČR a Ruskem. Ráno se uskuteční briefing pro velvyslance v členských státech NATO, zúčastní se jej i ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. Do konce týdne chce Koudelka o věci hovořit s některými protějšky v EU a NATO.

Premiér Andrej Babiš (ANO) poznamenal, že prezident Miloš Zeman permanentně vládě vyjadřuje podporu v jejích krocích v kauze výbuchu ve Vrběticích. Zeman se ale při Kulhánkově středečním jmenování ministrem k záležitosti nevyjádřil.

Reklama

Doporučované