Hlavní obsah

Ministr zahraničí: Češi by měli s dovolenou ještě počkat

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Reklama

Vztahy s Ruskem už nechci eskalovat, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Nadále počítá se zmocněncem pro česko-ruské vztahy Rudolfem Jindrákem.

Článek

Nastoupil v hektické době diplomatické války mezi Moskvou a Prahou, česko-ruské vztahy tak zabírají většinu jeho času. Nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek říká, že nechce napětí mezi zeměmi dál eskalovat.

„Nezastírám, že jsme ve složité situaci, ale ne vinou České republiky,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Situaci Česka komplikuje i fakt, že evropské velmoci, jako je například Německo a Francie, zatím solidárně nevyhostily ruské diplomaty. Podle Kulhánka je ale důležitá i verbální podpora.

V tuto chvíli se za Česko v podobě reálných kroků solidárního vyhoštění ruských diplomatů postavily zejména země se stejnou historií jako Česko, tedy z bývalých sovětských či satelitních zemí SSSR. Není to prohra české diplomacie, nenahrává to Rusku a jeho propagandě? Jak vnímáte to, že se za nás nepostavilo třeba Německo nebo Francie?

Ale já si myslím, že se za nás tyto země postavily, ostatně s německým ministrem zahraničí jsem v pátek mluvil. V pár dnech jsme měli společné prohlášení Evropské unie, společné prohlášení Severoatlantické aliance. Řada států, a nejenom těch nových členských států EU a NATO, si předvolávala ruské velvyslance, vyjadřovala plnou podporu České republice a odsoudila ruské chování jako neakceptovatelné. V diplomacii je velmi důležitá i verbální podpora. Proces není u konce, vzpomeňte si na Británii poté, co zveřejnila detaily ze Salisbury, trvalo měsíc, než vyjednala solidární postup spojenců.

Očekáváte, že se za Česko postaví v podobě solidárního vyhoštění některá z velkých a vlivných zemí EU?

Stát se to může, ale nechci spekulovat o nějakém čísle, kde bychom si řekli, že už máme splněno. Mně jde o to, abychom Rusku vyslali jasný signál, že to, co se stalo ve Vrběticích a v některých jiných evropských státech, je naprosto neakceptovatelné.

Navrhnete zrušení funkce vládního zmocněnce pro Rusko, pana Rudolfa Jindráka? Pokud ne, jaký je jeho přínos v tuto chvíli?

Nevidím jediný důvod. Pan velvyslanec Jindrák je velmi zkušený diplomat a české diplomacii může velmi pomoci, když pomůže hledat cesty, jak obnovit česko-ruské vztahy. Je zmocněnec pro česko-ruský dialog, který je teď řekněme ve velmi složité situaci, ale to nemusí být navždy. A štěstí přeje připraveným, tak se připravujme na případné zlepšení.

Jak teď – po osekání místních sil – funguje Český dům v Moskvě? Jaký je s ním plán – bude zakonzervován? Uvažujete o možnosti Český dům prodat? Případně objevila se v diskusích s ruskou stranou možnost, že by byl v nějaké podobě konfiskován?

Mou snahou je vztahy s Ruskem dále neeskalovat. Nezastírám, že jsme ve složité situaci, ale ne vinou České republiky. Teď na ministerstvu zahraničí zpracováváme různé scénáře, protože bude zakázáno v Moskvě zaměstnávat místní síly, ruské zaměstnance. A to chod našeho zastoupení velmi komplikuje. Máme řadu nabídek pomoci od našich partnerů, zejména z Evropské unie, toho si moc vážíme, ale my si musíme nejdříve udělat analýzu a uvidíme, jak to vlastně nastavíme.

A je jedna z variant Český dům v Moskvě prodat?

Nechci teď nic předjímat. Říkám: My si musíme dát na stůl všechny varianty, budu o tom mluvit na vládě a uvidíme.

Máte za sebou první týden ve funkci, měl jste čas řešit něco jiného než diplomatickou válku mezi Českem a Ruskem?

Byl to docela hektický nástup do eskalující diplomatické roztržky s Ruskem. Takže ano, většinu mé agendy teď zaměstnávaly rusko-české vztahy, jenže není možné roli ministra zahraničí zredukovat jen na jeden, byť velmi zásadní zahraničněpolitický problém. Proto jsme dneska (středa) v Bratislavě, protože chci rozvíjet dobré vztahy s našimi nejbližšími sousedy. Tradičně jsem navštívil jako první Slovensko, ve čtvrtek mě čeká jednání V4 se státy východního partnerství a chystám se i do Polska a Maďarska.

Jak jste vnímal to, že nastupujete do funkce v takto vypjaté době?

Lhal bych, kdybych řekl, že jsem si to dokázal představit v celkovém rozsahu, takže určitě mě některé věci překvapily, ale některé jsem očekával. Ministerstvo znám, protože jsem zde působil jako náměstek, není to pro mě neznámý terén. A o Vrběticích jsem byl do jisté míry informován na vnitru. Česká diplomacie za pár dnů odvedla obrovský kus práce v ústředí i na našich ambasádách.

Proč jste vlastně kývl předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi na nabídku stát se ministrem? Vždyť je to funkce pouze na půl roku.

Je to služba pro Českou republiku, možná to zní pateticky, ale já to tak cítím. Samozřejmě je mandát časově ohraničený, tak to prostě je. A mou prioritou je kontinuita české zahraniční politiky, prostě chci, aby česká zahraniční politika pokračovala ve svých zajetých kolejích.

Když se zaměříme na vaše ministerstvo, necháte si jako náměstka na ministerstvu pana Pavla Jaroše? Vybral byste si ho sám?

Pana Jaroše nominovala sociální demokracie. Neměl jsem zatím čas se všemi svými kolegy hovořit a zatím jsem personálie neřešil.

Blíží se letní dovolené a hodně Čechů zajímá, jaká budou pravidla cestování alespoň v EU. Je to už jasné? Mohou si Češi podle vás objednávat dovolené, nebo byste s tím počkal?

Já bych byl trošičku zdrženlivější. Děláme všechno pro to, abychom rozpohybovali evropský systém covid pasů, aby bylo možné lépe a bezpečněji cestovat, pokud budete mít očkování nebo protilátky nebo negativní test. Ale to si vyžádá ještě nějaký čas. Proto zároveň připravujeme alternativy, tedy bilaterální dohody se státy, kam Češi nejraději jezdí. Jako ministr zahraničí udělám maximum pro bezpečné cestování, podtrhuji bezpečné. Zatím bych byl ještě zdrženlivější, ale české občany budeme včas a maximálně informovat, aby měli představu, jaké léto bude. A dodávám, že je to také na každém z nás. Pokud se nám podaří čísla stlačit a dodržovat platná opatření, tak myslím, že máme šanci prožít pěkné léto.

Reklama

Doporučované