Hlavní obsah

Gigantický radioteleskop z Bondovky se musí zbourat, hrozí mu zřícení

Proslulý radioteleskop nedaleko portorického města Arecibo.Video: facebook/Arecibo.Observatory, YouTube/WKMG News 6 ClickOrlando

 

Reklama

Obřímu radioteleskopu nedaleko portorického města Arecibo hrozí kvůli poškození ukotvovacích kabelů úplná zkáza, která by mohla ukončit činnost zařízení, jež už přes půl století pátrá po možné existenci mimozemských civilizací.

Článek

Národní vědecký fond (NSF) v prohlášení oznámil, že z provozu vyřadí obří radioteleskop Arecibo o průměru 300 metrů. Zařízení je podle NSF příliš poškozené na to, aby jej šlo bezpečně opravit. „Struktuře radioteleskopu hrozí katastrofické selhání. (…) Pokusy o opravu mohou pracovníky potenciálně vystavit život ohrožujícímu nebezpečí,“ uvedl NSF.

„Toto rozhodnutí nemá nic společného s vědeckými zásluhami observatoře Arecibo,“ řekl ředitel observatoře Ralph Gaume. „Všechno je to o bezpečnosti,“ dodal.

Nenávratnému poškození teleskopu se nyní snaží zabránit inženýři, kteří se pokoušejí plošinu stabilizovat. „Podle mě je to padesát na padesát,“ odhadl šance na úspěšnou opravu bývalý šéf zařízení Michael Nolan. „Dělají, co je v jejich silách, ale mám obavy, jestli to bude stačit. Pokud existuje riziko pádu, pak tam ve chvíli kolapsu nesmí nikdo být,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Nepohyblivý radioteleskop byl vybudován v letech 1959 až 1963 ve velké terénní proláklině.

Mimo provoz je radioteleskop od srpna, kdy se vyvléklo jedno z pomocných ukotvovacích lan, která drží plošinu ve výšce 150 metrů nad talířem. Lano tehdy spadlo na plochu obřího disku a vytvořilo v ní přes 30 metrů dlouhou trhlinu.

Podle serveru National Geographic (NG) může radioteleskop, který se objevil například v bondovce Zlaté oko nebo ve sci-fi snímku Kontakt, vyřadit z provozu pád plošiny, která přišla o dvě kotvicí lana. Začátkem listopadu se přetrhlo jedno z hlavních lan, která poutala plošinu k jednomu ze tří podpůrných sloupů. K udržení plošiny ve vzduchu jsou podle NG nutná alespoň dvě lana – za předpokladu, že jsou ve slušném stavu. To v tuto chvíli není jasné.

„Je to vážná situace. Když kabely takhle odcházejí, může to způsobit řetězovou reakci, kdy spadnou další lana a celá ta věc se zřítí,“ citoval National Geographic dalšího z bývalých šéfů radioteleskopu Franka Drakea.

Foto: Profimedia.cz

Letecký snímek odhaluje trhlinu v obřím disku observatoře.

Foto: Profimedia.cz

Arecibo se využívá například ke zkoumání změn v atmosféře a hlavně k výzkumu vesmíru a k serióznímu hledání informací o možné existenci mimozemských civilizací.

Smysluplným východiskem se tak podle NSF zdá být kontrolovaná demontáž antény, což umožní zachránit ostatní zařízení, která se v oblasti pro výzkumné účely používají. NSF doufá, že plán na rozebrání antény vypracuje včas, aby nedošlo k jejímu samovolnému zhroucení. Zatím však není jasné, kdy proces začne.

Arecibo hraje klíčovou roli při pozorování planet mimo naši sluneční soustavu i při hledání mimozemských civilizací, píše NG. Je hlavní částí projektu SETI@home, který se možnými zprávami z kosmu za pomocí osobních počítačů v domácnostech nebo ve firmách po celém světě zabývá.

S pomocí tohoto radioteleskopu v roce 1974 objevili američtí astronomové Russel Hulse a Joseph Taylor nový typ pulsaru, za což v roce 1993 obdrželi Nobelovu cenu za fyziku. V 70. letech se používal k přenosu zprávy o Zemi a lidstvu do vesmíru. Obří teleskop posloužil i jako kulisa v jedné ze závěrečných scén filmu Zlaté oko ze série o agentu Jamesi Bondovi. Ve filmu pomocí teleskopu hlavní záporný hrdina ovládal smrtící zbraň na oběžné dráze.

Foto: Profimedia.cz

Satelitní snímek teleskopu v džungli karibského Portorika. Talíř má průměr přes 300 metrů a hloubku 50 metrů. Sběrná plochá má 73 000 metrů čtverečních.

Reklama

Doporučované