Hlavní obsah

Kozubův vtip hanobí oběti holokaustu, stěžují si zástupci Židů a Romů

Foto: Profimedia.cz

„Kdybychom zaměnili Romy za Židy, homosexuály nebo Čechy, přišlo by vám vyprávění pana Kozuba vtipné? Asi ne,“ napsal Radek Banga.

Reklama

Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát a novinář Patrik Banga se ohradili proti vystoupení herce Štěpána Kozuba, které předvedl ve své show v pražské O2 areně na konci prosince.

Článek

Vyprávěl v něm vtip, ve kterém podle kritiků hanobil oběti holokaustu. ČTK dnes Kozub řekl, že se k reakcím na své vystoupení nebude vyjadřovat.

„Český komik Štěpán Kozub ve svém vystoupení v O2 areně 29. 12. 2022 recykloval jako zábavnou historku výsměšný pošklebek, který původně hanobil oběti šoa a v němž jen Židy nahradil Romy, rovněž oběti holokaustu. Jménem Židovského muzea v Praze, jehož součástí je Památník obětem šoa z Čech a Moravy, vyjadřuji odpor k takovému cynismu,“ napsal dnes Pavlát na facebooku. „Smích početného publika po nestoudném znevážení umučených nebyl jen přitakáním zraňující otrlosti Štěpána Kozuba, ale i dokladem mravní pokleslosti obecnějšího dosahu,“ dodal.

Kozub jako vtip ve svém představení vyprávěl, jak někdy po druhé světové válce jede autobus plný Romů, který se jede podívat do ghett, aby se to už nikdy neopakovalo. Průvodčí jde oznámit, že přijel „autobus plný cikánů“ a vrátný na to odpoví: „To my tady ale už neděláme.“

„Publikum ‚vtip‘ ocenilo. Já ne. Asi by ho neocenil ani nikdo, koho znám a s kým se přátelím. Jsme prostě asi jiný gang. Jenže to video se šíří a lidé ho lajkují. Člověk se tak nutně musí zamyslet, jak na tom vlastně jako společnost jsme. Kdybychom zaměnili Romy za Židy, homosexuály nebo Čechy, přišlo by vám vyprávění pana Kozuba vtipné? Asi ne,“ napsal Banga na serveru Romea.cz.

Přečtěte si glosu o tom, proč Kozubův stand-up není ani odvážný, ani vtipný

Se svojí stand-up show vystoupil v O2 areně herec, komik, zpěvák a režisér Štěpán Kozub 28. a 29. prosince před tisíci lidí. Šestadvacetiletý Kozub patří mezi nejvýraznější herce své generace, jeho začátky jsou spojené s ostravským Divadlem Mír. Svůj komediální talent uplatňuje Kozub také v improvizační skupině Tři Tygři, ale i ve filmech a seriálech, na svém kontě má přes 40 rolí napříč nejrůznějšími žánry. Velkou oblibu má také v prostředí internetu, jeho skeče na kanále YouTube mají desítky milionů zhlédnutí.

Reklama

Doporučované