Hlavní obsah

Marilyn Monroe je jedničkou Netflixu, ale film kritizují za krutost a sexismus

Foto: Netflix

Záběr z filmu Blonde (v češtině uváděný jako Blondýnka).

Reklama

Životopisné drama Blondýnka, které natočil režisér Andrew Dominik s Anou de Armasovou v roli Marilyn Monroe, se po prvním dni streamování vyšplhalo na první místo filmového žebříčku Netflixu.

Článek

Životopisné drama Blondýnka, které natočil režisér Andrew Dominik s Anou de Armasovou v roli Marilyn Monroe, se po prvním dni streamování vyšplhalo na první místo filmového žebříčku Netflixu. Ale film s označením „do 17 let nepřístupný“ mnoho předplatitelů pobouřil, napsal server Variety.

Na filmovém festivalu v Benátkách snímek sklidil čtrnáctiminutové ovace vestoje, ale kritici a diváci ho označují za „sexistický“, „krutý“ a za „jeden z nejodpornějších filmů“, jaké kdy byly natočeny.

Trailer k filmu.Video: Netflix

„Vzhledem k tomu, kolik ponižování a hrůz si Marilyn Monroe během svých 36 let prožila, je úlevou, že se nedočkala Blondýnky a nemusela trpět ještě vulgaritou tohoto filmu - nejnovější nekrofilní zábavy, která ji zneužila,“ napsala filmová kritička Manohla Dargisová z The New York Times ve své zdrcující recenzi.

Film Blondýnka je natočený podle stejnojmenného románu Joyce Carol Oatesové a volně líčí mnohokrát zlomené srdce i řadu tragédií v životě a kariéře Marilyn Monroe od její násilnické matky až po sexuální útoky v Hollywoodu, napsal Variety.

Zatímco výkon Any de Armasové se setkal s všeobecným uznáním, samotný film vzbudil pobouření kvůli zobrazení neustálého sexuálního obtěžování, zneužívání a traumatizování Marilyn Monroe.

„Na ten film se nedívejte“

„Měla jsem tu obrovskou smůlu, že jsem se včera večer dívala na Blondýnku na Netflixu, a řeknu vám, že ten film je tak protipotratový, tak sexistický, tak vykořisťující,“ uvedla Steph Heroldová, výzkumnice v oblasti potratů na Kalifornské univerzitě v San Francisku. „Nedokážu ho už míň doporučit. Nedívejte se na něj. Zejména scény s potraty jsou příšerné, ale stejně tak celý film,“ dodala Heroldová. „Je v něm zachyceno, jak je Marilyn nucena k prvnímu potratu, křičí na stole, že si to rozmyslela, a pak má halucinace o tom, že našla plačící dítě ve svém domě z dětství, který zachvátí plameny.“

Justin Chang, filmový kritik deníku Los Angeles Times, ve své recenzi napsal: „Film ve skutečnosti není o Marilyn Monroe. Je o tom, jak ji přimět trpět.“

Jedna z divaček na twitteru napsala, že film existuje proto, aby „Normu/Marilyn zařadil do škatulky, která jí umožňuje být pouze zneužívána, sexualizována nebo říkat lidem ‚tati‘ “. „Možná bychom měli přestat nechat misogynní muže, aby se pokoušeli točit převratné filmy o ženách, o kterých nic nevědí,“ dodala divačka.

Reklama

Související témata:
Film Blonde
Krutost

Doporučované