Hlavní obsah

Tipy na svátky: Vypněte televizi a běžte (s dětmi) do kina. Covidu navzdory

Irena Hejdová
Scenáristka, publicistka
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kina nezažívají nejlepší časy, ale o diváky stojí a nezapomínají ani na děti. Ilustrační snímek z kina Oko.

Reklama

Můžete celý den sedět u pohádek, které jste viděli tisíckrát. Ale stejně dobře můžete vyrazit do kina na pohádky, které uvidíte úplně poprvé.

Článek

Vánoční program českých televizních stanic je neprůstřelně stejný jako v letech předchozích. Máloco tu diváka překvapí, vánoční schéma českých televizí stojí a padá s myšlenkou, že diváka tu vůbec nic překvapit nemá. Prostě Rolničky, kam se podíváš, řečeno s Arnoldem Schwarzeneggerem, který svůj komediální rozměr předvede dnes ve 13:10 na Primě.

Všemi stanicemi se táhne mor vánoční pohody, výjimkou je snad TV Barrandov, které v jakémkoli denním i nočním čase dominují pořady Jaromíra Soukupa či jeho někdejší důvěrné přítelkyně Kateřiny Brožové. ČT3 je vlastně celá takovým „Kabaretem U dobré pohody“, jak zní název jednoho z tamních taháků. Základní televizní tipy najdete na konci tohoto článku, ve kterém ale chceme nabídnout alternativu k neměnnému televiznímu programu.

Do kina se totiž stále může, mají-li potenciální diváci očkování nebo doklad o prodělaném covidu. Děti do 12 let nemusí nikde prokazovat nic a těm do osmnácti let stačí k prokázání „bezinfekčnosti“ test. Vzhledem k tomu, že řada diváků se do kin právě kvůli hrozbě nákazy bojí, jsou kina příjemně (pro distributory a kinaře tedy nepříjemně) prázdná. Kina jsou navíc z hlediska nákazy považována za bezpečná. Přes svátky lze do sálů vyrazit většinou každý den krom Štědrého dne (a do Cinema City dokonce i na Štědrý den), programy kin napovědí.

Většinu vánočního programu českých kin zaplní nový Matrix a Spider-Man, na dětské diváky ale kina nezapomínají, zejména s nabídkou hollywoodských animáků. Život jejich úhlem pohledu je totiž báječný. Kdo by nechtěl žít v krásném, barvami hýřícím světě, v nedotčené animované přírodě, v pitoreskních exotických vesničkách či v útulných zvířecích norách, mezi zvířátky i lidmi, kteří mají svá dobrá srdce otevřená všem bez rozdílu. Tady je zuřící realita covidu vzdálena tisíce světelných let, nebo minimálně za sedmero horami. Vládci jsou tu moudří úměrně pokročilému věku, konflikty se řeší konstruktivně, a i kdyby se tu vyskytlo nějaké zlo, nejpozději na konci filmu bude po zásluze potrestáno, odčiněno či přeměněno v dobro.

V aktuální nabídce dětských filmů je třeba zmínit novinku ze studia Disney, která se po celý prosinec držela na pozici nejnavštěvovanějšího dětského filmu v amerických i českých kinech. Encanto je půvabný animák o dívce Mirabel, která je členkou podivuhodné rodiny Madrigalů. Každý člen rodiny má nějaký kouzelný dar – krom Mirabel, která nakonec právě proto musí rodinu zachránit ve chvíli, kdy se magie začne z domu vytrácet.

Dynamicky sestříhaný film od tvůrců Zootropolis vyniká propracovanou animací, chytlavými písněmi a jihoamerickou energií (odehrává se v Kolumbii). Má sympatické hrdiny, které nelze nemilovat, stejně jako jejich kouzelný dům, ve kterém děti diváků budou chtít bydlet, ať budou jejich pravé domovy přetékat vánoční náladou sebevíc. Jihoamerická stylizace dá vzpomenout na to, že hollywoodské animáky v poslední době „objevují Ameriku“ v barvité exotice jižní a střední části kontinentu. Připomeňme pixarovku Coco, odehrávající se během mexického svátku mrtvých, či disneyovskou Odvážnou Vaianu, jež se odehrává v Polynésii. Poselství filmu Encanto o tom, že nikdo nemusí být dokonalý a že nejlepší je být sám sebou, moc objevně nezní, ale pravdivost mu upřít nelze. A kdy jindy než o Vánocích si připustit, že zázraky se mohou dít.

Encanto vstoupilo do kin na konci listopadu a pobaví i dojme zaručeně i dospělé, v českých kinech je občas uváděno i v originálním znění s titulky.

Ještě o měsíc déle než Encanto je v kinech další hitovka, druhý díl Addamsovy rodiny. Pochmurná rodinka v něm vyrazí na dovolenou patřičně pochmurným karavanem a procestuje Ameriku od Niagarských vodopádů až po Grand Canyon. Jejich dcera Wednesday zatím prochází krizí identity a strýček Fester zas metamorfózou v chobotnici – pro odpůrce vánoční, leckdy až kýčovité pohody by to mohlo být to pravé.

Právě dnes vstupuje do kin i další očekávaný dětský hit, pokračování animovaného muzikálu Zpívej o talentové soutěži pro zvířátka. Od 9. prosince je v kinech k vidění i japonská animovaná klasika Můj soused Totoro. Japonské animáky jsou nenápadnou, ale o to nápaditější konkurencí těch hollywoodských, proto upozorněme ještě na dva krásné japonské filmy z online nabídky AČFK – Mirai, dívka z budoucnosti a Kluk ve světě příšer.

Stále lze v kinech narazit i na domácí konkurenci hollywoodských dobrodružství – roztomilý snímek Myši patří do nebe či drásavý česko-francouzský film Přes hranici, který vypráví o putování dvou dospívajících uprchlíků a je určen spíše starším dětem. Do kin mělo před Vánoci vtrhnout i pokračování domácí pohádky Tajemství staré bambitky, to ale nakonec svou premiéru kvůli covidu odložilo na příští rok. Od půlky prosince se promítá Dračí princezna, vánoční dobrodružství natáčené částečně v Česku. A ode dneška je v kinech i diskutovaný norský remake klasické české Popelky, o kterém už bylo napsáno víc, než bylo třeba.

Po návratu k teplu rodinného krbu nejspíš bude televize zapnuta tak jako tak, takže nutno doporučit ještě jeden povedený animák staršího data Příběh hraček, vysílaný dnes v 18:40 na Nova Cinema. Pokud vám unikne, tak se nic nestane, Nova Cinema jej během vánočních svátků protočí ještě několikrát.

Pravé orgie vánoční pohádkové pohody se rozpoutají v primetimu. ČT1 nabídne loňskou pohádku Karla Janáka O vánoční hvězdě, Nova Troškovu Čertovu nevěstu, Prima Pretty Woman, Nova Cinema Piráty z Karibiku.

O něco podvratnější je program různých vedlejších stanic. Třeba na ČT2 můžete sledovat Vinnetoua – Poslední výstřel. Asi nejlepší film dnešního televizního programu je skryt až ve 23:05 v nabídce ČT2 – jde o skvělé a klasické Faunovo velmi pozdní odpoledne. Věra Chytilová příběh stárnoucího svůdníka v podání Leoše Suchařípy natočila v roce 1983, za téměř 40 let neztratil nic na svém kouzlu.

I v dalších dnech na konci roku hodláme televizní tipy Seznam Zpráv pojmout poněkud podvratně. Nabídneme základní přehled televizní nabídky, ale zároveň i alternativy, které máte podobně na dosah ruky, jen o tom možná nevíte. Na nejrůznějších českých i světových streamovacích platformách a online videotékách najdete totiž mnohem, mnohem víc.

Reklama

Doporučované