Hlavní obsah

Po 50 letech skončila kapela Moravanka

Foto: Hadač / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Kapelník Moravanky Jan Slabák s manželkou Ivanou na archivním snímku.

Reklama

Po 50 letech od založení skončila dechová kapela Moravanka Jana Slabáka. Naposledy zahrála ve středu v Lomnici na Brněnsku. Uvedl to dnes server iRozhlas.cz.

Článek

Důvodem konce působení Moravanky je mimo jiné vysoký věk jejího kapelníka. Trumpetista a pedagog Jan Slabák, který letos v březnu oslavil osmdesátiny, kapelu založil v roce 1971. Dal tehdy dohromady 11 profesionálních muzikantů, svých kolegů ze Státní filharmonie Brno.

„Je to blbý. Jako když umřete a jste pořád živej. Prožívají to všichni, i muzikanti,“ řekl Českému rozhlasu ke konci kapely Slabák. Uvedl, že už mu zdraví tolik neslouží a vystoupení ho unavovala. To ho spolu s menším počtem koncertů v době pandemie přimělo podle rozhlasu k ukončení působení kapely.

„Pokud ta kapela ještě může podat adekvátní výkon, a to zatím – klepu na dřevo – dobře hraje, tak já si myslím, že to bude takový důstojný konec. Opravdu souhlasím s tím, že člověk musí vědět, kdy odejít,“ řekla zpěvačka Moravanky a manželka kapelníka Ivana Slabáková.

Tehdejší Československý rozhlas zahrál poprvé písničku od Moravanky v roce 1971. „To byla moje orchestrální skladba, protože já jsem hrozně chtěl udělat znělku. Na Morava, Morava jsem udělal takovou virtuózní polku a potom svoji písničku o mojí první manželce,“ řekl nyní rozhlasu Slabák.

Moravanka vystupovala s písněmi, které vycházejí ze slováckého folkloru, v Česku i cizině. Odehrála tisíce koncertů. Objevovala se také v rozhlase i televizi. Vydala desítky alb a za miliony prodaných hudebních nosičů dostala zlaté, platinové i diamantové desky.

Reklama

Doporučované