Hlavní obsah

Po facce plivanec. Hollywood má novou kauzu a internet se raduje

Foto: Profimedia.cz

Na této fotce se ještě ansámbl filmu Don’t Worry Darling (To nic, drahá) tváří profesionálně. To se změní.

Reklama

Málokterý film sklízí takovou mediální pozornost jako Don’t Worry Darling s Harrym Stylesem a Florence Pugh. A není to jen proto, že dostává tak špatné recenze. Pomáhá zákulisní drama, které vyvrcholilo údajným plivancem.

Článek

Alice a Jack jsou zdánlivě perfektní pár žijící na idylickém americkém předměstí. Než se ukáže, že pod povrchem se skrývá něco hodně nepříjemného. Zápletka dramatu Don’t Worry Darling, které si právě odbylo premiéru na benátském filmovém festivalu, je jednoduchá. Zároveň ale zrcadlí komplikace, které provázejí snímek samotný.

Zákulisních problémů kolem Don’t Worrry Darling je tolik, že se jim věnují i seriózní média – od BBC až po New York Times. Rozplést intriky, které se odehrávaly mezi klapkami, by bylo příliš složité (možná pomůže alespoň časová osa). Mluví se o komplikovaných vztazích mezi režisérkou filmu Olivií Wilde a herečkou Florence Pugh, která se neobjevila na tiskové konferenci, a pomohla tak dalším spekulacím. Řeší se milostný vztah mezi Wilde a Stylesem, který ve filmu nahradil původně obsazeného Shiu LaBeoufa (i jeho vyhazov vyvolal spekulace).

Kauza Pán prstenů? Kulturák má jasno

Černý elf Prstenům moci rozhodně neuškodil.

Podivná pověst, která film provází, ale vyvrcholila na jeho premiéře. Když si Harry Styles sedá vedle svého hereckého kolegy Chrise Pinea, vypadá to, že mu plivne do klína. „Ano, vypadá to, že plivanec je nová facka,“ glosuje kauzu Jen Chaney z amerického kulturního magazínu Vulture.

Styles nařčení z plivnutí směrem ke Chrisu Pineovi vehementně popírá a stejně tak činí i Pineův mluvčí. „Je to směšný příběh – naprostá fabrikace a výsledek iluze online světa, který umožňuje tyhle hloupé spekulace.“

Ano, internet se raduje a vymýšlí různé interpretace několikavteřinového záběru. „Chris Pine jen přemýšlel, kde má sluneční brýle. A pak se zamyslel (jako ostatně celý den) a uvědomil si, že má brýle v klíně. Je mi líto, ale Harry Styles na něj neplivl,“ píše uživatelka Priscilla. Je pravda, že Pine si jen pár vteřin poté opravdu nasazuje sluneční brýle – v sále zhasínají světla, film má začít. Kdo by ale v kinosále nosil sluneční brýle? Jen někdo, kdo prožívá opravdu surrealistický den.

Ať už je pravda jakákoli, události kolem snímku Don’t Worry Darling už si internet vzal za své. A oslavuje, kolik vtipného materiálu je možné z celé aféry vydolovat. Z Chrise Pinea, který nepřítomně naslouchá řečnění Harryho Stylese, udělal nového hrdinu.

„Chris Pine by měl dostat Oscara za to, jak nereaguje,“ píše na twitteru uživatelka Julian Bashir. Pineův profesionálně nezúčastněný výraz si vysloužil chválu i proto, že je v kontrastu s poněkud banálním proslovem Harryho Stylese.„Moje oblíbená věc na tom filmu je to, že působí jako film. Jako film, který říká: ‚Běžte na mě do kina.‘“

Oblíbená česká detektivka je zpět

Celá kauza generuje obrovské množství interpretací i vtipů. Někdo má radost, že se rozšiřuje kolekce herců, které objektivy kamer zachytily mimo jakoukoli roli, podobně jako se to povedlo u Keanu Reevese kontemplujícího u svačiny nebo kouřícího Bena Afflecka, který tak moc připomíná člověka po dvanáctihodinové směně v práci s příšerným šéfem.

Chris Pine lidem připomíná stav, kdy jsme duchem nepřítomní, ba co víc, z nepříjemné situace se snažíme utéct, co nejdál to jde. A zachováváme přitom naprosto stoický výraz.

„Copak to nechápete? Žádné Don’t Worry Darling neexistuje. Všechno je to film,“ píše uživatel Frankie Becerra a přikládá ke své interpretaci kauzy meme šablonu pološíleného Charlieho ze seriálu It’s Always Sunny in Philadelphia.

Přitom právě taková interpretace mediálního humbuku kolem filmu, který sbírá přinejlepším vlažné recenze, možná nebude tak daleko od pravdy. Jak v nadsázce připomíná redaktorka webu Vulture: „All press is good press.“ – Každá reklama je dobrá reklama.

Anketa

Reklama

Související témata:
Chris Pine

Doporučované