Hlavní obsah

Ponožka, tílko a Putin. V ruských muzeích přibyly válečné exponáty

Foto: Belsat/news_sirena/Telegram

Oblečení, které nosil zabitý ruský voják Vadim Rožkov.

Reklama

Útočná válka proti Ukrajině se už v obou zemích dostala do muzeí. V Rusku se vystavují třeba boty „hrdinů speciální vojenské operace“ nebo mince s Putinem. Ukrajinci zvažují vznik muzea věnovaného partyzánům.

Článek

Maskáčové kalhoty, pruhovaný nátělník, kožené boty a jedna černá ponožka. Vše patřilo podporučíkovi ruské armády Vadimu Rožkovovi. Ten letos v červnu jako jeden z desítek tisíc Rusů zemřel při útočné válce proti Ukrajině.

Části Rožkovovy uniformy jsou umístěny ve vlastivědném muzeu v Alexejevce v ruské Bělgorodské oblasti. Podobné exponáty se teď objevují i v řadě dalších muzeí v Rusku.

Upozornili na to novináři serveru Poligon Media, kteří informace o exponátech vyčetli z ruského státního muzejního katalogu.

V popisku u Rožkovova vystaveného oblečení se přesně v duchu ruské propagandy nepíše o válce, ale o tom, že podporučík padnul na Ukrajině během „speciální vojenské operace“.

Ve stejném muzeu je ještě po dalších mrtvých vojácích bunda, čepice, polní lahev nebo boxerská rukavice.

Ruská válečná ekonomika

Ruský stát a ekonomika se na Putinovo přání ponořují mnohem hlouběji než dosud do režimu válečné ekonomiky. V posledních týdnech se na válečnou výrobu začal přeorientovávat i lehký průmysl, který musí zabezpečovat chybějící vybavení pro desítky tisíc zmobilizovaných mužů. Tématu se věnoval Tomáš Pergler:

V dalších regionálních muzeích se objevila například kopie Putinova dekretu, kterým šéf Kremlu posmrtně vyznamenává vojáka řádem za odvahu.

V muzeu v Novočerkassku v Rostocké oblasti pak nechybí ani dětské tričko a šortky s válečným písmenem „Z“ a nápisem „Své neopouštíme“. Ve stejném muzeu je vystavená i pamětní mince s podobiznou Vladimira Putina připomínající invazi.

Jak jsme už popsali, přesvědčování ruské společnosti o legitimitě ruského útoku proti Ukrajině se neomezuje jen na muzea, ale objevuje se i ve školách. Ruský list Kommersant v listopadu napsal, že se v Rusku připravuje zavedení nového předmětu „základů ruské státnosti“ a pro žáky středních škol také „počáteční vojenská příprava“.

Odpůrci v tom vidí snahu o indoktrinaci mládeže s cílem motivovat ji pro boj a vychovat si další „zásobárnu“ pro mobilizaci.

Válečná cenzura

Kreml zřejmě posílí dosah a účinek vlastní propagandy na ruském internetu. Větší kontrolu nad informacemi si už na začátku listopadu získala FSB. Cílem je vyšší kontrola zpráv o válce na Ukrajině, uvádí Institut pro studium války.

Tragické události způsobené ruským vpádem postupně mapují a archivují i na Ukrajině. Už v květnu zahájilo výstavu Národní muzeum dějin Ukrajiny za druhé světové války.

„Poprvé ve světové muzejní praxi vznikla stálá expozice o válce v reálném čase a během probíhající války. S pomocí originálních předmětů a fotografií jsou prezentovány hrozné skutečnosti ruské agrese,“ píše k výstavě „Ukrajina – ukřižování“ kyjevské muzeum.

Naposledy na konci listopadu v muzejní sbírce přibyly předměty z osvobozených obcí v Charkovské oblasti. Jde o části ruských raket, granátů, min nebo sestřeleného ukrajinského letadla, které na jaře bombardovalo Rusy u Izjumu.

Muzea věnovaná rusko-ukrajinské válce budou nejspíš vznikat po celé Ukrajině. Například ve městě Boroďanka nedaleko Kyjeva, které z velké části zničilo ruské bombardování, chtějí do muzea umístit výtvory světoznámého umělce Banksyho.

Podívejte se: Banksy na Ukrajině

Sedm svých děl Banksy vytvořil v obcích poničených během ruského březnového tažení na Kyjev.

V osvobozeném Chersonu se také zrodil nápad na zřízení Muzea národního odporu, tedy protiruského odboje za měsíce trvající okupace.

Reklama

Doporučované