Hlavní obsah

Svazeček básní třináctileté Charlotte Brontëové se prodal za milion dolarů

Foto: Profimedia.cz

Miniaturní rukopis má na výšku necelých deset centimetrů.

Reklama

Rukopis byl dlouho považován za ztracený, naposledy se v aukci objevil v roce 1916.

Článek

Rukopisný svazeček básní, které jako třináctiletá napsala slavná anglická spisovatelka Charlotte Brontëová (1816–1855), se na antikvárním veletrhu v USA prodal za 1,25 milionu dolarů (více než 28 milionů korun). Informoval o tom server BBC, podle kterého je to nejvyšší částka, za kterou se kdy prodalo dílo britské autorky.

Miniaturní rukopis, který má na výšku necelých deset centimetrů, má 15 stran. Zakoupila ho britská charita a věnuje ho muzeu rodiny Brontëových v hrabství Yorkshire.

Charlotte Brontëová byla nejstarší ze spisovatelského sesterského tria, jejím nejslavnějším dílem je román Jane Eyrová, který vyšel v roce 1847. Psala však už od nejútlejšího věku a malý svazek básní s titulkem Book of Rhymes (Kniha rýmů) patří k jejím nejranějším dílům. Rukopis byl dlouho považován za ztracený, naposledy se v aukci objevil v roce 1916.

Knížku zhruba o velikosti hrací karty zakoupila britská charita Friends of the National Libraries (FNL), která se snaží zpřístupňovat poklady národního písemnictví prodávané ze soukromých rukou. Rukopis předá muzeu sester Brontëových v Haworthu, které funguje na bývalé faře, kde spisovatelky napsaly většinu svých knih.

„Jsme naprosto nadšení, že tenhle výjimečný a nečekaný dar získáme a děkujeme za něj velkorysosti FNL i všech přispěvatelů,“ uvedla kurátorka muzea Ann Dinsdaleová. „Je to vždycky velmi emocionální, když se nějaký předmět, který patřil rodině Brontëových, vrací zpátky domů,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované