Hlavní obsah

Ukrajina měla pořádat Eurovizi, ale kvůli útoku Ruska nebude. Nesouhlasí s tím

Foto: EUPA-IMAGES, Shutterstock.com

Vítězem letošního ročníku Eurovize se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra s písní Stefania.

Reklama

Příští ročník mezinárodní písňové soutěže Eurovize se nebude konat na Ukrajině, jejíž zástupci tuto soutěž letos vyhráli.

Článek

Oznámila to Evropská vysílací unie (EBU), jejíž členské země Eurovizi pořádají. EBU se podle agentury DPA chce obrátit na britskou veřejnoprávní společnost BBC, zda by se soutěž nemohla konat v Británii, jejíž zástupci v letošním ročníku skončili druzí. Ukrajina dnes rozhodnutí EBU odmítla a žádá další jednání.

„Stalo se tradicí, že vítěz Eurovize soutěž pořádá v následujícím roce za podmínky, že jsou splněna určitá kritéria, včetně bezpečnosti všech účastníků,“ uvedla EBU v prohlášení na svých internetových stránkách. Píše se v něm také, že po „objektivní analýze vedení EBU s hlubokou lítostí došlo k závěru, že za současných okolností ukrajinská (veřejnoprávní společnost) UA:PBC nedokáže splnit garance pro pořádání soutěže Eurovize“.

Ukrajina nesouhlasí s povahou rozhodnutí, které učinila Evropská vysílací unie. Požadujeme dodatečná jednání o pořádání Eurovize 2023 na Ukrajině.
Oleksandr Tkačenko, ukrajinský ministr kultury

Vítězem letošního ročníku Eurovize se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra s písní Stefania. Agentura DPA píše, že letošní klání bylo silně ovlivněno ruskou invazí na Ukrajinu a jasné vítězství ukrajinských reprezentantů bylo výrazem solidarity diváků z mnoha zemí. Na druhém místě skončili zástupci Británie.

Ukrajina na rozhodnutí EBU reagovala s roztrpčením. „Ukrajina nesouhlasí s povahou rozhodnutí, které učinila Evropská vysílací unie,“ uvedl v dnešním prohlášení podle agentury AFP ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko. „Požadujeme dodatečná jednání o pořádání Eurovize 2023 na Ukrajině,“ dodal ministr.

„Požadujeme změnu tohoto rozhodnutí, protože věříme, že můžeme dodržet všechny závazky, které jsme na sebe vzali,“ dodal ministr s tím, že jeho země až dosud „plnila všechny podmínky“ a „dodala odpovědi a záruky ohledně bezpečnostních norem“ ohledně pořádání příštího ročníku soutěže.

DPA připomíná, že je sice tradicí, že pořadatelství příštího ročníku se ujímá vítězná země, ale nejde nutně o neporušitelné pravidlo. V minulosti se ho země vzdaly například kvůli vysokým nákladům na soutěž. Existuje dokonce jedna země, kde se Eurovize nikdy konat nesmí, a tou je Austrálie. Pokud by někdy její zástupci soutěž vyhráli, bude se soutěž v dalším roce konat jinde. Souvisí to s časovým posunem, který Austrálii dělí od ostatních zemí podílejících se na Eurovizi.

Reklama

Doporučované