Hlavní obsah

Výchova drilem i pasťákem: nejlepší české dokumenty on-line

Irena Hejdová
Scenáristka, publicistka
Foto: Aerofilms

Dokument Každá minuta života sleduje, jak rodiče vychovávají syna tak, aby se z něj stal úspěšný sportovec a po všech stránkách „kvalitní člověk“.

Reklama

České on-line videotéky už nabízejí spoustu dokumentárních filmů i z tohoto roku. Že jsou dokumenty nuda? Vyvedou vás z omylu.

Článek

Z hlediska televizního programu je 28. prosinec asi nejslabším dnem kolem vánočních a novoročních svátků. I když, samozřejmě tu můžete asi tak podesáté zhlédnout Tři bratry a spoustu dalších pozoruhodných, ale opakováním už poněkud omšelých snímků. Proto jsme se právě dnes rozhodli podsunout vám několik filmů ze žánru, který je občas mylně vnímán jako „těžký“ a „nudný“. Dokumentární filmy nemají u většinového publika příliš dobrou pověst, přitom je ale řada z nich zábavnějších a napínavějších než filmy hrané. A k české současnosti navíc promlouvají přesněji.

Jedním z nejdiskutovanějším dokumentů tohoto roku byla Každá minuta života. Film Eriky Hníkové o slovenské rodině Hanuliakových, která vychovává svého syna drilem s pomocí pravidelných tréninků, vzbudil ohlas i v Karlových Varech, kde získal Zvláštní cenu poroty v hlavní soutěži. Rozvířil otázky, jak dnes vychováváme své děti, a co různé formy výchovy mohou způsobit. Film je čerstvě, teprve dva dny k vidění na on-line platformě dafilms, která nabízí většinou právě dokumentární snímky, nejen ty domácí.

Za malý poplatek je tu k mání také další oceněný snímek Jednotka intenzivního života, za který režisérka Adéla Komrzý ve Varech získala dvě zvláštní uznání a v diváckém hlasování se film umístil na třetím místě. Snímek se věnuje tématu péče o nevyléčitelně nemocné pacienty, často v poslední fázi života. V dnešní covidové době nepříjemně aktuální film přesto nepůsobí depresivně, zbavuje téma smrti tabuizace a přináší i řadu intimních vhledů do životů postav.

Českému dokumentu aktuálně vládnou režisérky, a tak zmiňme ještě další akvizici dafilms, nový časosběrný snímek Opouštět Počátky, který je dalším dokladem poněkud omšelého tvrzení, že život je někdy silnější než film. Linda Kallistová Jablonská tu osm let sledovala osudy několika dívek, které po dosažení plnoletosti odešly z „pasťáku“ v Počátkách na Vysočině a snaží se postavit na vlastní nohy. Film přesvědčivě přibližuje slabiny českého systému sociální péče, ale především je silnou výpovědí o tom, jak těžké je hledat si své místo v životě po odchodu z ústavu.

Na dafilms je k vidění i programový speciál s nejlepšími 20 filmy z uplynulého roku, hranými i dokumentárními. Je mezi nimi třeba i letošní vítěz dvou Českých lvů za nejlepší krátký a nejlepší studentský snímek: hraná, ale až dokumentárně pečlivě rekonstruovaná Anatomie českého odpoledne Adama Martince se inspiruje medializovaným případem utonutí dvou chlapců v jezeře Lhota. Na úsporné ploše 22 minut tísnivě rekonstruuje nešťastnou událost, která odhalí limity všech lidí kolem. Není to příjemný film, o naší každodennosti ale vypovídá přesně.

Ve výběru dafilms jsou i české hrané filmy Šarlatán a Krajina ve stínu, i letošní Chyby a Muž se zaječíma očima. Rozhodně stojí za vidění Nová šichta, situační dokukomedie o rekvalifikaci bývalého horníka na ajťáka, která loni získala cenu filmové kritiky za objev roku a tři další ceny na MFDF Jihlava. Další dokumentární filmy nabízí ostatní on-line videotéky. Na Aerovodu je tak k vidění dosud nejnavštěvovanější dokument českých kin, film Víta Klusáka a Barbory Chalupové V síti o sexuálních predátorech českého internetu. Je nabízen ve dvou verzích přístupnosti, obě jsou k dispozici také na HBO. Spoluautorka V síti Barbora Chalupová je také podepsaná pod filmem Zákon lásky o boji za zrovnoprávnění manželství pro všechny. Rybáři mezi námi by mohli ocenit dokumentární komedii Svéráz českého rybolovu o partičce z Jihlavy na výletu do Norska, taktéž na Aerovodu už je dostupný i letošní časosběrný film Heleny Třeštíkové o prostitutce Anny. Z letošních filmů je v nabídce Aerovodu i dokument o Janu Švankmajerovi Alchymická pec.

Kulturní tipy na svátky:

Nová videotéka Asociace českých filmových klubů nabízí třeba Malířku a zloděje, fascinující portrét české malířky Barbory Kysilkové a norského zloděje jejích děl. K vidění je tu i na podzim premiérované Manželství, film o vztahu české vozíčkářky a pakistánského ajťáka, kteří dlouho bojovali s českými úřady o své právo na lásku, nebo britský dokument Nick Cave: 20 000 dnů na Zemi, který v roce 2014 v Sundance získal ceny za nejlepší režii a střih. V nabídce Netflix je Meky, skvělý dokumentární portrét nedávno zesnulého Miroslava Žbirky od režiséra Šimona Šafránka, jeho předchozí film King Skate pak nabízí HBO. To láká také třeba na Český sen a Svět podle Daliborka, portrét svérázného českého neonacisty. A také tu je k vidění řada filmů Heleny Třeštíkové: René, Katka, Marcela či Strnadovi.

On-line nemusíte sledovat jen filmy, ale třeba i divadlo. Během pandemie vznikl portál Dramox, který na sedm dní zdarma a poté za poplatek nabízí záznamy aktuálních divadelních představení z celé republiky. V nabídce je jich hned osm z obvykle beznadějně vyprodaného Dejvického divadla, tři představení brněnské Husy na provázku, osm Divadla v Dlouhé a dvě Vosto5, včetně kultovní Dechovky. K vidění tu je třeba Ptákovina z Činoherního klubu, Rozmarné léto v podání divadla Kašpar či Zlatá šedesátá z Divadla Na zábradlí a Ibsenova Nora z Palmovky. V nabídce jsou i dvě představení Berlínské státní opery. Děti by mohl potěšit záznam baletu Louskáček a Myšák Plyšák od Baletu Národního divadla či Prodaná nevěsta z ostravského Divadla loutek a sedm představení z Divadla Spejbla a Hurvínka. Na portálu Film naživo lze pak dohledat záznamy Taušovy Amerikánky s Terezou Rambou a Eliškou Křenkovou, několik představení novocirkusové La Putyky či speciálně pro platformu vzniklé hudební filmy Báry Polákové či Tomáše Kluse.

A na co tedy dnes narazíte v televizích? Večer je opět ve znamení princezen a Belmonda, které tentokrát inovativně na Nově doplnili dalším dílem Pirátů z Karibiku, nijak nadšeně přijatou Salazarovou pomstou. To už spíš doporučíme následující akční thriller Šílený Max: Zběsilá jízda. Nova Cinema pak v 20 hodin nabízí filmový Sex ve městě, jehož novou sérii nyní uvádí HBO.

Reklama

Doporučované