Hlavní obsah

Září velkých filmů. Podívejte se na upoutávky Jana Žižky a Buko

Foto: Stanislav Honzík, Bioscop, Seznam Zprávy

Ben Foster jako Jan Žižka ve filmu Petra Jákla, který má premiéru začátkem září.

Reklama

Tvůrci připravovaných filmů Buko režisérky a scenáristky Alice Nellis a Jan Žižka režiséra a producenta Petra Jákla představili jejich upoutávky.

Článek

Nový rodinný film režisérky Nellis bude mít v kinech premiéru 29. září, Jáklův velkofilm odehrávající se na počátku 15. století dorazí do českých kin 8. září. ČTK o tom informovali mediální zástupci obou snímků.

Hlavní hrdinkou filmu Buko je Jarmila v podání Anny Cónové, které její muž v závěti odkázal vysloužilého cirkusového koně Buka. S ním si i přes nesouhlas svých dospělých dětí zvolí život na chalupě v romantické divočině uprostřed Máchova kraje, kde to měl rád především její manžel.

„Buko je o tom, že život je krásný. Byť třeba ne na první pohled. O to víc je potřeba si to čas od času vzájemně připomenout,“ podotkla režisérka Nellis.

Scenáristka a režisérka ve filmu využila i autobiografickou linku. „Chovám koně a s tím, jak člověk postupně řeší nejrůznější jejich problémy, zjišťuje, že většina ‚jejich‘ problémů jsou vlastně jeho problémy, které soužití s koněm jen ukáže nebo umocní. Kůň ví, kdy se bojím. Kdy jsem naštvaná. Kdy jsem naštvaná a snažím se tvářit, že jsem v pohodě. Kůň ocení, když se tvářím tak, jak se opravdu cítím. A největší odměnou je pro něj člověk, který je v pohodě sám se sebou,“ uvedla Nellis.

Vedle Cónové se ve filmu natáčeném převážně v Bořejově na Kokořínsku objeví Martha Issová, Petra Špalková, Jan Cina, Martin Kubačák, Lenka Termerová, Marian Roden nebo Miroslav Krobot.

Dvouhodinový velkofilm Jan Žižka se odehrává v roce 1402. „Tento rok jsem si vybral, protože politická situace byla tehdy hodně podobná té naší současné. Politici se hádali, chtěli si pro sebe urvat co nejvíc moci a peněz,“ popsal Jákl historický kontext, do kterého příběh o zrození vojevůdce zasadil. „V té době začal kázat Jan Hus v Betlémské kapli a rozeběhly se události, které vedly nakonec k jeho upálení,“ dodal s tím, že každý by si měl na konci filmu udělat svůj názor na Žižku a celou dobu, která předcházela husitským válkám.

Jako většina producentů Jákl přemýšlel o tom, kolik by toho měl v traileru odhalit. „Co by se mělo a nemělo v traileru ukázat, je vždycky velká otázka. Já mám obecně radši, když se z traileru moc nedozvím a nebo je pak ve filmu všechno jinak. Nicméně většinou trailery v dnešní době ukazují hodně z příběhu. Navíc je potřeba diváka nalákat na nejatraktivnější věci ve filmu, protože konkurence je obrovská a diváci si dneska důkladně vybírají, za co zaplatí,“ uvedl producent a režisér.

První klapka Jana Žižky padla 17. září 2018 a poslední po 56 natáčecích dnech 8. prosince 2018. Film Jan Žižka bude uváděn také v zahraničí, a proto vznikly dvě jazykové verze filmu i upoutávek.

Reklama

Související témata:

Doporučované