Hlavní obsah

Kulturák, kde Jakeš před 30 lety pronesl legendární projev, se změní ve školku a byty

Plán na rekonstrukci kulturního domu.

Reklama

Červený Hrádek má v úmyslu rekonstrukci, která by rozdělila hlavní sál na dvě podlaží – v přízemí by byla školka a v patře byty pro seniory.

Článek

Kulturní dům, kde před třiceti lety pronesl tehdejší generální tajemník Miloš Jakeš legendární projev, čeká přestavba. Kulturní dům v Plzni – Červeném Hrádku čeká rekonstrukce a přestavba na mezigenerační centrum se školkou a byty pro seniory.

S nápadem vybudovat mezigenerační centrum přišel už bývalý starosta Michal Chalupný. Na jeho nápad navázalo nově zvolené vedení městského obvodu Plzeň 4, které mělo rekonstrukci objektu jako jeden z hlavních cílů v komunálních volbách v roce 2018.

„Ten objekt paradoxně není v nějakém špatném stavu, že by hrozila havárie,“ řekl starosta Tomáš Soukup. Vedení Červeného Hrádku nechalo v posledních měsících opravit střechu a podle starosty je ale hodně vidět, že je budova už dlouho opuštěná. V minulosti byl kulturní dům využívaný hlavně pro mladé. „Kolem roku 2005 se v budově konaly největší diskotéky v Plzni. Pronajímatel měl v kulturáku i hospodu a hernu.“ Postupem času o akce přestal být zájem, pronajímatel odešel a budova připadla státu, který se o objekt příliš nestaral, což chce nové vedení městského obvodu Červený Hrádek u Plzně změnit.

Červený Hrádek má v úmyslu rekonstrukci, která by rozdělila hlavní sál na dvě podlaží – v přízemí by byla školka a v patře byty pro seniory. Soužití nejmladší a nejstarší generace by bylo podle starosty přínosné pro všechny. „V našem obvodu chybí střední generace. Máme zde hodně narozených dětí a velké množství seniorů,“ vysvětlil Soukup.

Obvod má ale problémy s financováním mezigeneračního projektu, který by měl celkem vyjít na 60 milionů korun. „Nyní se snažíme získat územní rozhodnutí a následně budeme usilovat o stavební povolení, které by mohlo být vyřízené během několika měsíců,” řekl Tomáš Soukup. Hlavním cílem je sehnat potřebné peníze díky státním dotacím. Problém je ale ten, že momentálně na projekt žádné dotace nepasují.

Kulturák, kde Jakeš před 30 lety pronesl legendární projev, se dočká rekonstrukce.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

„Ministerstvo pro místní rozvoj zrušilo v loňském roce dotace pro byty seniorů, doufáme, že příští rok budou vypsány podobné státní dotace, abychom mohli část projektu finančně pokrýt,“ dodává. Další část projektu by měla být podle starosty financovaná díky dotacím z ministerstva školství. „Ministerstvo pro místní rozvoj ještě nabízí dotace formou úvěru, což se nám jako městské části vůbec nehodí,“ uvádí Soukup.

Vedení Červeného Hrádku se aktivně snaží napasovat projekt do vypsaných dotací. Pokud se ale nezadaří, chtěl by se starosta Tomáš Soukup obrátit na vedení města Plzeň. „Zahájíme jednání s městem ohledně financování mezigeneračního projektu. Je nám ale jasné, že investiční plán Plzně je už teď zcela nabitý a dostat z něj nějaké peníze na náš projekt by bylo velmi komplikované,“ vysvětlil starosta. Schůdnější variantou je tak podle Soukupa počkat a řešit financování přes dotační tituly. „Nelze říci, jestli začneme stavět za rok nebo za dva, musíme počkat,“ uvedl Soukup.

Rozhovor s Milošem Jakešem.Video: Seznam Zprávy

Právě v tomto kulturním domě v Červeném Hrádku u Plzně zazněl před třiceti lety legendární projev Miloše Jakeše. Záznam jeho vystoupení ze 17. července 1989 vyvolával mezi lidmi smích a Jakeš se stal nechtěnou komediální hvězdou druhé poloviny roku 1989.

Šéf československých komunistů v něm rozebíral situaci v zemi, chyby socialismu, a dokonce kritizoval i Sovětský svaz. Samotné komunisty v projevu označil za „kůl v plotě“, což se stalo jedním ze sloganů demonstrací, které se konaly během sametové revoluce.

„Paní Zagorová, je to milá holka, všechno, no, ale ona už tři roky po sobě bere 60 tisíc každý rok,“ zaznělo v projevu, dále pak o bojlerech namísto brojlerů nebo jeho apel na to, aby komunisté nezůstali sami.

Reklama

Doporučované