Hlavní obsah

Kulturní léto, jaké Karlovy Vary nepamatují, přilákalo tisíce hostů. Město znovu ožilo

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Karlovy Vary uspořádaly první Karlovarský festival vína. Je součástí Karlovarského kulturního léta, které má podpořit obnovu turistiky v lázeňském městě.

Článek

Více než dvouměsíční série koncertů, divadla, workshopů a dalších akcí sice stála město zhruba pět milionů korun, podle primátorky Karlových Varů Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) ale kulturní léto, jaké Karlovy Vary nepamatují, svůj účel splnilo.

„O veškerý program a dění v Karlových Varech byl opravdu obrovský zájem. Z jednání se zástupci hotelů a restaurací je patrné, že se nám díky voucherům a kulturnímu létu povedlo docílit toho hlavního, co jsme chtěli, a to přilákat do Karlových Varů hosty, aby město ožilo, nadechnul se cestovní ruch a hlavně mohla být zachována pracovní místa,“ řekla Pfeffer Ferklová. „Díky silnému létu nedošlo k dalšímu propouštění. Naopak jsou zařízení, která aktivně hledají nové pracovníky,“ uvedla primátorka.

Kromě tradičních míst pro koncerty a kulturní akce letos po celé prázdniny ožila plocha okolo hotelu Thermal, další akce se odehrávaly, například jako dnešní slavnosti vína, v lázeňských parcích. Na ochutnávku vín od téměř dvacítky vinařství přišly i přes deštivé počasí stovky lidí.

„Letošní kulturní léto nám ukázalo, kudy bychom se mohli v dalších letech ubírat, tak abychom podpořili české návštěvníky. Ukázalo se, že nejen filmovým festivalem je možné naše město naplnit. Přestože nám někteří zastupitelé vyčítají nekoncepčnost, jsem pyšná, co se nám v rekordně krátkém čase podařilo,“ pochvaluje si primátorka.

Dnešním Karlovarským festivalem vína ale kulturní léto v Karlových Varech nekončí. Naopak přelom srpna a září bude patřit akcím, které mívají vysokou návštěvnost. Příští sobotu 29. srpna město pořádá festival jídla „Vary Vaří“ jako náhradu za na jaře zrušený Food Festival. V pátek 4. září se koná oblíbená Noční romantická plavba na řece Teplá, 11. a 12. září pak lázeňské město rozsvítí festival světla a videomappingu „Vary Září“.

Reklama

Doporučované