Hlavní obsah

Kulturní válka na Slovensku. Z Istanbulské úmluvy je předvolební téma

Foto: Profimedia.cz

Jedním z hlavních předvolebních témat na Slovensku se stala ratifikace Istanbulské úmluvy.

Reklama

Na Slovensku vrcholí předvolební napětí. Poměrně nečekaným tématem se stala tzv. Istanbulská úmluva. V úterý se bude možné odvolání slovenského podpisu řešit na mimořádné schůzi Národní rady. Nejhlasitějším kritikem je předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko, který se podle průzkumů pohybuje na těsné hranici pro vstup do parlamentu. Bojí se, že ženy nebudou ženami a muži nebudou muži.

Článek

Tzv. Istanbulskou úmluvu, tedy dokument Evropské rady o potírání násilí na ženách Slovensko v roce 2011 podepsalo, ale stejně jako Česká republika, neratifikovalo. První ze zemí, která úmluvu ratifikovala, bylo Turecko, proto přízvisko „istanbulská“. Minulý týden slovenská vláda navrhla sněmovně úmluvu odmítnout a stáhnout tak svůj podpis z dokumentu. V úterý se poslanci mimořádně setkají na schůzi parlamentu, která se již před volbami neměla konat.

Schůzi svolává předseda sněmovny a šéf vládní SNS Andrej Danko. Minulý týden proběhlo setkání mezi ním, premiérem Pellegrinim a prezidentkou Čaputovou. Tématem číslo jedna byla právě tzv. Istanbulská úmluva. Přestože Zuzana Čaputová doporučila předat problematiku Ústavnímu soudu, řekla také, že rozhodnutí nechává na parlamentu.

Žena není ženou a muž mužem

Proč vlastně kritici úmluvu Evropské rady o potírání násilí vůči ženám a domácího násilí nechtějí? „V dokumentu jim vadí slovo „rod“, že je to něco jiného než pohlaví,” odůvodňuje pro Seznam Zprávy Ria Gehrerová, redaktorka Denníku N: „Bojí se, že ženy už nebudou ženami a muži nebudou muži, a že to otevře dveře registrovanému partnerství,“ dodává slovenská novinářka.

Kritici tzv. Istanbulské úmluvy říkají, že je v rozporu se slovenskou ústavou, protože vykládá manželství jinak, než jako svazek muže a ženy. To ale podle evropských právníků není pravda a dohoda tak není ve sporu s ústavou.

„Protiistanbulskou opozici“ tvoří nejen Andrej Danko (SNS), ale také slovenská katolická církev, kněz Marián Kuffa nebo Marian Kotleba, který se také účastnil několika protestů, mimo jiné i minulý týden v Bratislavě, kde se konala hromadná modlitba.

Foto: Profimedia.cz

Hromadná modlitba, protest proti tzv. Istanbulské úmluvě v Bratislavě.

Podle nich úmluva napadá slovenské tradice a zvyky. Politici SNS tvrdí, že se kvůli ní zakáží velikonoční zvyky s pomlázkou. V samotném textu dokumentu však nic podobného nenajdeme. Hovoří se zde o tradicích, ale takových, jako je například ženská obřízka.

„Danko je nejhlasitějším kritikem, protože je i nejvýše postaveným politikem,“ vysvětluje Gehrerová. Připomíná také důležitou roli Erika Zbiňovského, politika, který má dvacáté místo na kandidátce SNS Andreje Danka. „Organizuje protesty proti úmluvě všude na Slovensku, pořádá přednášky v kostelech a tak podobně,“ říká novinářka.

Nalákat konzervativní voliče

Předseda SNS má za to, že tím přiláká konzervativní voliče. Jestli se mu to ale podaří, není úplně jasné. V posledních předvolebních průzkumech se těsně drží na pěti procentech, což je i hranice pro vstup do sněmovny. Co ale jasné je, že se mu z tzv. Istanbulské úmluvy podařilo vytvořit téma.

Foto: Profimedia.cz

Zuzana Čaputová, Andrej Danko a Peter Pellegrini.

„Danko úmluvu vydává za strašáka, který reálně neexistuje. Mnoho lidí na to ale slyší,“ upozorňuje Ria Gehrerová. Přestože podle ní téma ve slovenské společnosti nějakým způsobem rezonuje, její dopad na ni je ale naprosto umělé téma. Předsedovi sněmovny se podařilo uspořádat kvůli dohodě schůzku ústavních činitelů. „To je velká věc,“ komentuje Gehrerová.

Přestože podle všeho na úterním hlasování tzv. Istanbulská úmluva opět neprojde slovenskou sněmovnou, není jasné, že Slovensko právně může od dokumentu odstoupit. Podle poradce Zuzany Čaputové, právníka Petra Kubiny není možné v tomto zkráceném legislativním procesu odmítnout Istanbulskou úmluvu, protože jde o mezinárodní smlouvu.

Kubina připomíná, že nejsou splněny podmínky ani pro zdvojnásobení rodinných přídavků a třináctých důchodů, o kterých má sněmovna v úterý rovněž jednat. Ve svém facebookovém příspěvku na toto téma se dopustil i vulgarismů.

Jak je to u nás?

Zmíněná dohoda Evropské rady není ratifikovaná ani v České republice. Na dotaz Seznam Zpráv, v jaké konkrétní fázi je proces ratifikace u nás, odpověděl ředitel vládního Odboru rovnosti žen a mužů Radan Šafařík, že se dokument nachází v mezirezortním připomínkovém řízení. Poté by ho měla projednat vláda a v případě jejího souhlasu i parlament.

I v Česku má ale úmluva svoje hlasité kritiky. Například probošt Kapituly Všech svatých na Hradě pražském Petr Piťha označil tzv. Istanbulskou úmluvu během svého předloňského kázání na sv. Václava za dokument inspirovaný nacismem a marxismem. Česká ženská lobby na něj poté podala trestní oznámení za šíření poplašné zprávy.

„Je to taková kulturní válka,“ dodává Ria Gehrerová: „Většina lidí ví, na jaké straně stojí, ale málokdo ví, co v dokumentu přesně je. Před volbami je to stejné, jako kdyby se vytáhlo téma registrovaného partnerství nebo potratů“.

Reklama

Doporučované