Hlavní obsah

Kupme od Agrofertu Lidové noviny, vyzval rektor ČVUT

Foto: WikipediaCommons/Sokoljan

Lidové noviny koupil stejně jako MF Dnes v roce 2013 Agrofert Andreje Babiše.

Reklama

Prodeje Lidových novin už několik let pravidelně klesají. Zatímco před pěti lety byl průměrný denní prodaný náklad kolem 40 tisíce kusů, letos to zatím je přibližně 26,5 tisíce výtisků.

Článek

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu. Informoval o tom server Euro.cz. Každá z 26 veřejných univerzit by měla dát dva až tři miliony korun, za ztrátový deník by tak zaplatily mezi 52 až 78 miliony korun. Petráčkův návrh ale podle serveru nemá mezi ostatními rektory velkou podporu. Šéfredaktor deníku István Léko uvedl, že o návrhu nic neví a považuje ho za nesmysl.

Petráček s nápadem přišel na konci června a poslal ho také České konferenci rektorů. „Uvažujeme o tom, že by to bylo akademické médium mimo politické proudy, ale opravdu je to jen součást diskuze, která vůbec není uzavřená. Strukturálně by to smysl dávalo, uvidíme, jak se k tomu kolegové postaví,“ sdělil serveru.

Rektor České zemědělské univerzity v Praze a předseda České konference rektorů Petr Sklenička je k Petráčkovu návrhu skeptický. Pro vysoké školy by to podle něj znamenalo spíše problémy, záměr by byl navíc na většině škol obtížně odůvodnitelný u akademických senátů a správních rad. „Bavili jsme se o tom i s některými rektory nedávno na plénu České konference rektorů a ti, se kterými jsem se o tom bavil, měli podobný názor,“ řekl Euru Sklenička.

Prodeje Lidových novin už několik let pravidelně klesají. Zatímco před pěti lety byl průměrný denní prodaný náklad zhruba 40 300 kusů, letos to zatím je přibližně 26 500 výtisků. Vyplývá to z údajů Kanceláře ověřování nákladu tisku. Server Euro.cz navíc upozornil na to, že kvůli koronavirové pandemii utrpěly mediální domy velké ztráty.

Lidové noviny založil v roce 1893 v Brně novinář a politik Adolf Stránský. Pravidelně v nich publikoval Karel a Josef Čapek, Eduard Bass, Karel Poláček nebo prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš. V roce 1952 bylo vydávání ukončeno, od roku 1987 začaly Lidové noviny vycházet ilegálně a o tři roky později opět legálně. Koncem roku 1993 pak do vydavatele vstoupil švýcarský Ringier (později Ringier-Springer). V září 1998 noviny koupil majitel vydavatelství Mafra, německá skupina Rheinisch-Bergische Druckerei und Verlagsgesellschaft.

Od roku 2009 vydává LN přímo Mafra, kterou na podzim 2013 ovládl podnikatel a současný premiér Andrej Babiš (ANO). Mafra spadá pod holding Agrofert, jehož akcie vložil Babiš v únoru 2017 do svěřenských fondů.

Anketa

Kupujete si pravidelně papírové noviny?
Ano, několikrát týdně.
10,7 %
Ano, nejméně jednou týdně.
9 %
Jen občas.
7,9 %
Ne.
72,4 %
Celkem hlasovalo 1745 čtenářů.

Reklama

Doporučované