Hlavní obsah

Kupte babičce a dědovi k Vánocům respirátory, nabádá ministr Blatný

Foto: Shutterstock.com

Roušky jako vánoční dárek? Podle ministra Blatného jsou ještě ideálnější respirátory.

Reklama

aktualizováno •

Když už letošní Vánoce musí být jiné, ať je to změna, která je smysluplná, řekl ministr zdravotnictví. Před setkáním se seniory se lidé mají vybavit kvalitními respirátory a klidně i opakovaně testovat.

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný vyzval občany, aby během vánočních svátků používali respirátory. Apeloval přitom především na seniory, kteří patří do skupiny lidí nejvíce ohrožených nemocí covid-19.

„Nosme, prosím, FFP2 respirátory, jsme-li se seniorem. Rouška je skvělá, ale ochrana při použití respirátoru FFP2 je výrazně vyšší. Budeme-li tedy ve styku se seniorem, nosme FFP2. Budu velmi prosit všechny seniory, aby nosili respirátory i oni sami, chrání tím zejména sami sebe,“ řekl Blatný v pátek během popisování aktuální epidemické situace.

Blatný zdůraznil, že je potřeba udržet uspokojivý stav v zařízení sociálních služeb. Díky testování se na těchto místech šíření nákazy zastavilo, popsal Blatný. K udržení tohoto stavu je ale podle něj potřeba pokračovat v testování.

Kupte velkou sadu FFP2

Před vánočním setkáváním se s příbuznými by se lidé měli klidně i opakovaně testovat a výsledek respektovat, zdůraznil Blatný. Respirátor by měl být dle ministra v takové chvíli samozřejmostí a je to podle něj i výborný dárek.

„Můžeme si je koupit v každé lékárně, jejich cena není extrémní. A teď to nemyslím vůbec z legrace: myslím si, že nejlepší dárek pro prarodiče je velká sada FFP2 respirátorů. Může jim pomoci v tom, že se nedostanou do nemocnice a do potíží,“ řekl ministr. „Prosím seniory, aby je nosili sami a požádali o to i členy své rodiny, jestli pro ně chtějí něco udělat,“ dodal.

S tím souvisí i zmíněné pravidelné testování. Ministr zdravotnictví doporučuje nechat se testovat opakovaně. V případě prokázání viru bez zřejmých potíží lidem hrozí maximálně to, že budou o Vánocích doma.

„Nechte se otestovat vy, kteří jdete k babičkám, dědečkům, rodičům, nechte se otestovat i opakovaně. Bude to mít veliký význam. Kromě toho, že vaši prarodiče pravděpodobně neonemocní, to bude mít velký význam i v tom, že zůstanou otevřené obchody. Ti z nás, kteří budou pozitivní, mají možnost zůstat o Vánocích doma, i když potíže nemají, a v lednu nemusíme číhat na katastrofu a může to být příjemnější, než se teď obáváme,“ řekl Blatný.

Antigenní test jednou za pět dní

Levné antigenní testy jsou podle Blatného dobrým doplněním k respirátorům při ochraně seniorů o svátcích. Plošné, ale dobrovolné testování se teprve rozjíždí, momentálně probíhá u pedagogů.

„Během prvního týdne (testování pedagogů) bylo identifikováno 414 osob, které se mohly zachovat tak, aby dále onemocnění nešířily,“ pochvaluje si Blatný.

Ministerstvo už vydalo opatření, které všem poskytovatelům zdravotních služeb zařazeným do sítě antigenních testovacích míst nařizuje zprostředkovat mezi 18. 12. a 15. 1. antigenní testování všem zájemcům z řad veřejnosti.

Otestovat se může každý občan České republiky, a to nejvíce jednou za pět dní. Je k tomu potřeba pouze průkaz totožnosti a kartička zdravotního pojištění.

„Nechat se otestovat antigenními testy umožní nechat otevřené obchody, obnovit zdravotnickou péči,“ doplnila hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Návalu lidí na testovacích místech má zabránit Centrální registrační systém na stránkách ministerstva zdravotnictví. Rezervační systém je napojený na eŽádanku, zájemce se objednává na konkrétní místo a čas. Samotné testování je zdarma a zabere asi 15 až 20 minut.

Reklama

Doporučované