Hlavní obsah

Kupte si dluhopis, poslouchejte. Ministryně Schillerová má tip na dárek

Foto: twitter.com/alenaschillerov

Ilustrační foto pochází z twitterového příspěvku ministryně financí Aleny Schillerové.

Reklama

Hitem sociálních sítí posledních hodin je vánočně laděné video, ve kterém ministryně financí v takřka teleshoppingovém duchu nabízí Dluhopis Republiky jako vhodný dárek pod stromeček. Odborníci to vidí jinak.

Článek

Ministryně financí Alena Schillerová se rozhodla vstoupit do předvánočního stresu umocněného koronavirovou pandemií s tipem na vánoční dárek.

Šéfka státní kasy, která kvůli nevídanému ekonomickému propadu hospodaří s rekordním schodkem, nabízí na svém twitterovém účtu Čechům pod stromeček státní dluhopisy k financování obří rozpočtové sekyry.

„Ze strany Ministerstva financí jde o získání střednědobého financování za přijatelný úrokový náklad. Daňová reforma je stále zahalena nejistotou. Nevíme tedy, jak velký deficit nakonec bude zapotřebí pokrýt novými dluhy,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

„Od příštího roku se dá očekávat zvyšování základní úrokové sazby ČNB. To bude znamenat zdražení obsluhy státního dluhu. Daná emise určená drobnému investorovi tak představuje jednu z možností, jak si včas zajistit střednědobé finance,“ dodává analytik.

Stát si totiž na financování schodku musí půjčit, a ačkoliv jdou v současnosti prodeje bez větších problémů, je lepší se nespoléhat jen na zahraniční věřitele a prodat část státních dluhů i doma.

Ve videu ministryně radí lidem, že by pod stromeček měli darovat svým blízkým státní dluhopisy. V praxi by tak například dědeček mohl své vnučce koupit dluhopisy za 5000 korun a říct: „Tady máš na splácení dluhů, které naše vláda vytvořila, abych dostal před Vánoci mimořádný příspěvek ve výši 5000 korun,“ komentuje příspěvek hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Dluhopisy raději ne

Problém je, že státní dluhopisy nepředstavují z investičního hlediska žádné terno. Jde o relativně bezpečný přístav pro peníze, ale toto bezpečí něco stojí – nic moc nevydělávají.

„Mladým lidem je vhodnější darovat akcie než státní dluhopisy. Ty totiž v dlouhodobém horizontu přinášejí podstatně vyšší zhodnocení. Státní dluhopisy se hodí pro starší lidi, kteří by svá portfolia měli ladit konzervativně,“ dodává Křeček. Akcie jsou podle něj sice rizikovější, ale v dlouhodobém horizontu přináší vyšší míru zhodnocení.

„Například kdyby v loňském roce dědeček koupil své vnučce pod stromeček akcie biotechnologické společnosti Moderna za 5000 korun, dnes by je vnučka mohla prodat přibližně za 40 000 korun,“ dává za příklad cenné papíry farmaceutické firmy Křeček.

Proč do státního dluhopisu investovat?

Dluhopisy Republiky jsou jasně bezpečná investice. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je tato forma investice vhodná pro toho, kdo se obává, že od příštího roku až do roku 2026 bude každoročně panovat výrazná, třeba tříprocentní inflace.

„Takový člověk investuje do protiinflačního Dluhopisu Republiky proto, aby minimalizoval její nepříznivý dopad na své úspory,“ říká ekonom.

Očekávaný výnos protiinflačního Dluhopisu Republiky je totiž při každoroční tříprocentní inflaci v celém období let 2021 až 2026 celkem 3,5 procenta ročně. Kdo tedy letos do 22. prosince pořídí protiinflační Dluhopisy Republiky za 1000 korun, při tříprocentní každoroční inflaci rozmnoží tyto peníze do konce roku 2026 na necelých 1232 korun.

„Klíčovým lákadlem Dluhopisu Republiky tedy rozhodně není výnos, a už vůbec ne výnos po zdanění. Spíše prim hraje bezkonkurenční bezpečnost investice,“ dodává.

A jaké jsou jiné možnosti, kam peníze uložit? Podle Richarda Bechníka záleží na dynamičnosti a rizikovém apetitu investora. „Veliké oblibě se na trhu těší fondy, díky kterým investujete diverzifikovaně do desítek dluhopisů, držených na obdobném principu do splatnosti. Zde investor může dosáhnout vyššího výnosu, ale podstupuje adekvátní riziko například korporátního emitenta,“ vysvětlil analytik.

Anketa

Udělal by vám radost státní dluhopis jako dárek k Vánocům?
Ano
15,7 %
Ne
84,3 %
Celkem hlasovalo 445 čtenářů.

Myšlenka je dobrá

Přestože nápad české ministryně financí na darování dluhopisů působí komicky, v zásadě je správný. Vždy je lepší, když státní dluhopisy drží domácí obyvatelstvo než zahraniční věřitelé. To totiž dodává financování státu potřebnou stabilitu. Vzhledem k velikosti státního dluhu však nelze očekávat, že by video paní ministryně vedlo ke změně struktury věřitelů České republiky.

Poslanci v minulém týdnu v druhém čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok navrhli přesuny uvnitř rozpočtu v celkovém objemu zhruba 279 miliard korun. Je to víc než loni, kdy navrhli přesunout 177 miliard korun.

Návrh rozpočtu počítá se schodkem 320 miliard korun, celkovými výdaji 1808,3 a příjmy 1488,3 miliardy korun. Nepočítá ale s dopady schváleného daňového balíčku, který podle dosavadních předpokladů připraví veřejné rozpočty asi o 130 miliard korun.

Poslanci chtějí přidávat peníze na sociální služby, školy nebo třeba na kulturu. Peníze chtějí brát například z odvodů do EU, z podpory agropotravinářského komplexu, z dotací na obnovitelné zdroje nebo z peněz na obsluhu státního dluhu.

Reklama

Doporučované