Hlavní obsah

Kupte si přednost na operaci, nabízela firma z Babišova svěřenského fondu

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ve svěřenských fondech premiéra Andreje Babiše jsou i společnosti nabízející zdravotní péči.

Reklama

Zpravodajský portál iDnes.cz nabízel, že za koupi předplatného získá čtenář například přednostní termín operace kloubu. Po kritice nabídku upravil. Ke zdravotním službám hrazeným z pojištění totiž platí v Česku rovný přístup.

Článek

Nadstandardní péči nabízela společnost FutureLife, která stejně jako portál iDnes.cz spadá do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše.

Každý, kdo si objedná placenou verzi webu – jak původně iDnes.cz sliboval –, mohl jít na operaci kyčle nebo kloubů v přednostním termínu.

Takové slibování lepší péče však naráží na kritiku odborníků na zdravotní právo. To si zřejmě uvědomilo i vydavatelství Mafra, pod které portál spadá, protože nabídku brzy upravilo tak, že jsou zmíněné zákroky nabízené v „nejbližším“ možném termínu, nikoli „přednostním“.

Tuzemský zdravotní systém podle odborníků na zdravotní právo zvýhodňování pacientů za úplatu neumožňuje.

Šéf investiční skupiny Hartenberg Jozef Janov tvrdí, že to nebylo cílem. Na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že s nabídkou přišli v souvislosti s úbytkem poptávky po zdravotních službách v době pandemie koronaviru.

V Česku podle něj chodí nyní k lékařům o dvacet až pětatřicet procent pacientů méně. „Na našich datech jasně vidíme, že pacienti často ruší termíny a zanedbávají preventivní či screeningová vyšetření,“ uvedl Janov.

A tak se snaží získat lidi zpět. „V oborech chirurgie a ortopedie jsme po diskuzi s našimi lékaři přidali další, nové termíny pro operace. Tímto jsme připraveni operovat i o víkendech, což je extra kapacita nad rámec běžné pracovní doby,“ doplnil Janov.

Způsob, jaký kliniky FutureLife zvolily, však podle odborníků naráží na pravidla péče ze zdravotního pojištění v Česku. Kliniky mají smlouvy se zdravotními pojišťovnami. A zákon garantuje, že pacienti mají mít k takové péči stejný přístup. Žádné přeskakování v pořadníku výměnou za předplatné iDnes.cz.

„Já jako pojištěnec – i když ty prostředky mám – si nemohu koupit lepší pořadí, lepší péči,“ uvedla přednostka Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jolana Kopsa Těšinová.

„V tomto případě je to takové skryté. Oni řeknou, že ty prostředky poskytnou někomu jinému – koupí si to předplatné. A ten mu zařídí to lepší pořadí. Je to obcházení, ale princip je furt stejný,“ doplnila Kopsa Těšinová.

Podobný názor má také právník Ondřej Dostál. „Odporuje to tomu, jak je postaven ten solidární systém zdravotního pojištění, v němž všichni odvádějí a všichni čerpají za rovných podmínek. Za tu péči si nelze připlácet, ani získávat ty výhody jinou cestou,“ řekl Dostál.

Janov uvedl, že k omezení péče pro jiné pacienty nedochází. „V případě akutních stavů jsou pacienti přijímáni vždy přednostně na základě rozhodnutí ošetřujícího lékaře,“ doplnil.

Vydavatelství Mafra zatím na dotazy nereagovalo.

Veškeré nabídky přednostního ošetření Mafra odstranila, jak popsal server Medical Tribune. Nadále ale nabízí výhodněji a rychleji test na covid-19 nebo třeba do pěti dnů podstoupit vyšetření na magnetické rezonanci. Případně zájemce dostane možnost nechat si udělat preventivní onkologické vyšetření.

Nadstandard je už roky zakázán

Nabídky nadstandardní péče řeší obecně pojišťovny i krajské úřady. V krajním případě hrozí klinikám odebrání registrace, která je potřebná pro poskytování zdravotní péče, případně pokuta.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna jednala se zástupci poskytovatele a byla ujištěna, že program bude mít takové parametry, že všichni klienti VZP budou mít rovný přístup ke zdravotní péči,“ uvedl mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

Nadstandardy byly v tuzemském zdravotnictví zavedeny v éře ministra Leoše Hegera. Pacienti si mohli připlácet za lepší čočky nebo třeba lehčí sádru.

Jenže Ústavní soud v červenci 2013 nadstandardy zrušil. A od této doby se žádná strana ani politik do další změny nepustili.

Reklama

Doporučované