Hlavní obsah

Kupujte i srdcem, říká muž z galerie, která má za sebou rekordní rok

Rady v byznysu Matyáše Kodla z Galerie Kodl.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Všem nám už chybí kultura a život bez umění by pro mě osobně byl určitě méně zábavný, odpovídá v rubrice Rady v byznysu Matyáš Kodl, obchodník s uměním.

Článek

Galerie Kodl, v níž působí i Matyáš Kodl, syn majitele, má za sebou rok plný rekordů. Konečné sumy hned několika vydražených děl se zapsaly do tuzemské aukční historie.

Dílo Františka Kupky „Divertimento II“ se i s aukční přirážkou vydražilo loni v listopadu za více než 90 milionů korun. Za plátno Theodora Pištěka „Adieu, Guy Moll“ utratil nový majitel více než 25 milionů korun. Jde o nejdražší prodané dílo žijícího autora.

„Ten čas pocítí každý sám. Je to chvíle, kdy člověk pocítí touhu uměním se obklopovat,“ odpovídá Matyáš Kodl na otázku, kdy je vhodné začít investovat do uměleckých děl.

Na 84. aukci na Žofíně, kterou tradičně Galerie Kodl organizuje, lidé chuť utrácet za umění rozhodně měli. Dohromady se prodala díla za 420 milionů korun, což je na tuzemském trhu vůbec nejvyšší částka získaná za jednu aukci.

Matyáš Kodl

Vystudoval Anglo-americkou vysokou školu v Praze.

Zkušenosti sbíral v aukčních síních Sotheby’s v Londýně a New Yorku, působil jako odborný konzultant v projektu Kunsthalle Praha.

V Galerii Kodl založil odnož současného umění Kodl Contemporary a online aukční síň Artslimit, která má nyní přes tisíc registrovaných uživatelů.

„Kupujte i srdcem,“ radí muž, který pochází z rodiny sběratelů umění.

Jeho pradědeček Jan Kodl byl mecenášem umění na konci 19. století. Dům v Písku si nechal vyzdobit od mladého Mikoláše Alše. A jeho otec, Martin Kodl, majitel galerie a soudní znalec, spolupořádal první veřejnou aukci na podzim roku 1989 v ještě socialistickém Československu.

Jaké umělecké dílo by si Matyáš Kodl nikdy nekoupil? A jaké bylo naopak jeho úplně první, do kterého investoval? Dozvíte se ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované