Hlavní obsah

Kuřáci ve Španělsku to mají černé na bílém: pauza je neplacené volno

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Španělská energetická firma Galp vyhrála soudní spor a čas strávený na kuřácké pauze může odečítat od odpracované doby. V Česku zatím podobná zákonná úprava neexistuje, některé tuzemské firmy ale postupují podobně.

Článek

Španělská pracovní legislativa nedávno prošla změnou, která zahrnuje mimo jiné povinnost společností monitorovat příchody a odchody svých zaměstnanců. Zákonodárci změnu zdůvodňovali snahou zabránit neplaceným přesčasům, které jsou ve Španělsku velmi časté. Například za minulý rok Španělé odpracovali až tři miliony neproplacených hodin.

Galp právo ohýbá, ale neporušuje

Energetická firma Galp ale tuto povinnost využila ke svému prospěchu. Začala monitorovat všechny přestávky svých zaměstnanců, do kterých mimo jiné spadají pauzy na cigaretu, snídani nebo i na kávu. A odmítla za ně svým zaměstnancům platit.

Odboráři předložili případ k soudu, ten však nyní rozhodl ve prospěch společnosti. Soudce svůj verdikt zdůvodnil slovy, že zaměstnanci na placené cigarety, snídaně či kávu nemají právo. Společnost tedy může čas strávený na přestávkách odečítat od odpracovaných hodin.

Ve Španělsku – podobně jako v Česku – kouří více než 20 procent obyvatel. Pokud by se tedy praxe zavedená firmou Galp ujala, opatření by se teoreticky mohlo týkat až 10 milionů lidí.

Nárok není ani v Česku

Podle českého zákoníku práce musí zaměstnavatel po 6 hodinách práce poskytnout svému zaměstnanci 30minutovou pauzu na jídlo a oddech. Přestávky se nezapočítávají do pracovní doby. Na jiné pauzy zaměstnanec nárok nemá – tím pádem ani kuřák nemá zákonně zajištěno právo na svůj oddechový čas s cigaretou a ani na proplácení této pauzy. Počet kuřáků v Česku se odhaduje na dva až tři miliony.

Většina zaměstnavatelů je ovšem, pokud jde o kuřácké pauzy, benevolentní a tento problém neřeší, řekl Seznam Zprávám tiskový mluvčí Jobs.cz Tomáš Dombrovský. Z loňského průzkumu agentury Ipsos o kuřácích na pracovišti vyplynulo, že kuřácké pauzy sleduje asi 30 procent zaměstnavatelů, přičemž necelá polovina z nich žádá, aby si zaměstnanci pauzy napracovali.

„Pokud by zaměstnavatel považoval přestávky na kouření u některých zaměstnanců za příliš časté a vážně narušující výkon práce, musí na to zaměstnance upozornit a domluvit se na nápravě. Nemůže ale z tohoto důvodu svévolně krátit mzdu,“ uvedla pro Seznam Zprávy tisková mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašpárková.

Třeba japonská firma Piala na to jde z opačné strany a poskytuje nekuřákům benefit dalších šesti dní volna.

Reklama

Doporučované