Hlavní obsah

Kuřárny nebo výjimky pro malé bary. Zmírní se protikuřácký zákon?

Je třeba změkčit protikuřácký zákon? Téma dnešního Duelu Seznamu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Necelý rok platí v Česku protikuřácký zákon a ve Sněmovně už se rýsuje návrh, jak jeho pravidla zmírnit. Novela, kterou tento týden předloží poslanec Marek Benda z ODS a Seznam má její znění k dispozici, počítá například se zavedením kuřáren bez obsluhy.

Článek

Výjimku ze zákazu mají dostat také menší hospody a bary, kde se nevaří. A zrušit se má nově i pasáž zakazující hospodskému prodat alkohol zákazníkovi, který by pak pod vlivem alkoholu mohl poničit cizí majetek nebo někomu ublížit. Projdou u zákonodárců nové předpisy a je vůbec namístě zákon teď měnit?

V Duelu Seznamu diskutují náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová a místopředseda Senátu za ODS Jaroslav Kubera.

Zákaz kouření pod hrozbou finančních sankcí platí od konce května 2017 ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin. Norma zavedla také zákaz kouření na nástupištích a užívání elektronických cigaret v nemocnicích, školách či nákupních centrech nebo prodej cigaret v automatech.

Poslanec ODS Marek Benda navrhuje prosadit výjimku pro malé bary a hospody, které nepodávají jídlo a jejich plocha určená pro zákazníky nepřevyšuje 80 metrů čtverečních. Navrhuje také zřízení kuřáren. Ty mají mít povinné větrání, nesmí přesáhnout 30 procent celkové plochy prostoru a musí být bez obsluhy. Benda argumentuje tím, že platná úprava je podle jeho názoru příliš přísná a v jejím důsledku dochází k propadu podnikání.

Podle Ministerstva zdravotnictví i odborníků, kteří se zabývají zdravotními dopady kouření, je na hodnocení přínosu zákona brzo. Zahraniční zkušenosti ale ukazují, že se asi o desetinu snižuje počet hospitalizací kvůli infarktům a astmatickým záchvatům, podobně hovoří předběžná česká data. Odborníci se také domnívají, že více mladých lidí díky zákazu kouřit vůbec nezačne.

Reklama

Doporučované