Hlavní obsah

Kurdové dopadli v Sýrii známou francouzskou propagandistku IS

Kurdové v Sýrii zatkli známou francouzskou propagandistku ISVideo: Reuters

 

Reklama

Francouzku, která před několika lety odešla za radikály z Islámského státu, zatkly kurdské jednotky v Sýrii. Žena tam hrála důležitou roli jako jejich propagandistka a náborářka.

Článek

Třiatřicetiletá Emilie Königová je na teroristickém seznamu OSN i Spojených států. Königová konvertovala k islámu po sňatku se svým prvním manželem alžírského původu. Do Sýrie odešla už v roce 2012. Ve Francii nechala své dvě děti a v Sýrii žila s novým druhem, který byl později zabit.

Matka Königové deníku Ouest-France řekla, že její dcera je držena v kurdském táboře, kde byla „vyslýchána a mučena“. Francouzské úřady vyzvala, aby její dceři i jejím třem dětem narozeným v Sýrii pomohly k návratu do vlasti.

Žena se objevila v několika propagandistických videích IS. Francouzské zpravodajské služby také zachytily několik telefonátů, v nichž Königová nabádala své kontakty ve Francii k útokům na francouzské instituce a vdovy vojáků.

Už v polovině prosince zadrželi kurdští bojovníci v Sýrii další prominentní postavu francouzského islamismu, šestatřicetiletého Thomase Barnouina.

Podle francouzských úřadů se nyní v iráckých a syrských věznicích a táborech nachází několik desítek dospělých Francouzů - bojovníků IS a jejich manželek. Otázka osudu matek a jejich dětí je zvlášť choulostivá. Francouzský prezident Emmanuel Macron v listopadu uvedl, že v těchto případech budou úřady postupovat individuálně.

Reklama

Související témata:
Francouzky

Doporučované