Hlavní obsah

Až 90 procent hlasujících pondělního referenda chce podle irácké TV nezávislost Kurdů

Pondělní hlasování v referendu o nezávislosti Kurdů v severním Iráku bylo poklidné. Turecko ale hrozí vojenskou intervencíVideo: AP

 

Reklama

V referendu o nezávislosti Kurdů v severním Iráku hlasovalo v pondělí 72 procent z více než čtyř milionů oprávněných voličů. Podle televize Rudaw, která působí v iráckém Kurdistánu, nezávislost podpořilo až 90 procent lidí.

Článek

Účast v pondělním referendu o nezávislosti Kurdů v Iráku dosáhla podle volební komise 72 procent. Až 90 procent lidí podle televize Rudaw, která vysílá v iráckém Kurdistánu, řeklo nezávislosti „ano”. Hlasovat mohly více než čtyři miliony lidí. S hlasováním ale nesouhlasí samotný Irák ani sousední Írán, Turecko a Sýrie.

Oficiální výsledek se čeká až později, možná ve středu, ani ten ale nebude závazný, pouze poskytne kurdské správě mandát pro vyjednávání o osamostatnění s Irákem. Bagdád však referendum označil za neústavní.

Turecko Kurdům pohrozilo vojenskou intervencí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Kurdům vzkázal, že turecké vojsko není na iráckých hranicích bezdůvodně. Kvůli obavám z destabilizace regionu se proti referendu v minulosti postavily i Spojené státy.

Kurdové chtějí své spory s Bagdádem řešit mírovou cestou, sám prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání ale přiznal, že cesta k nezávislosti může být riskantní.

Reklama

Doporučované