Hlavní obsah

Kuřecího se salmonelou z Polska dorazilo do Česka přes čtyři tuny

Foto: shutterstock

Zásilky šly i do Zlínského, Olomouckého, Královéhradeckého a Středočeského kraje.

Reklama

Polského kuřecího masa ze stejné šarže jako maso, v němž veterináři zjistili salmonelu, se do České republiky dostalo celkem 4515 kg, z toho dvě tuny mířily do Olomouckého kraje. Maso zamířilo do škol i restaurací.

Článek

Veterináři ve čtvrtek oznámili, že našli salmonelu v mase v lounském velkoobchodním skladu Petr Novotný – Gastroplus v zásilce 1200 kilogramů mražených kuřecích stehen z Polska. Producentem zboží je polská společnost Inter-Natural 2000. Jednotlivé krajské veterinární správy nyní řeší, kolik se ho snědlo.

Kromě 1200 kilogramů, které byly podle Vorlíčka z Loun přeposlány 22 odběratelům, šla další zásilka do Královéhradeckého kraje, kde problematickou šarži odebrala firma Negocio. Ta má ale sklad ve středních Čechách. Do středočeského Kostelce nad Černými lesy tak putovalo 670 kilogramů. Ve skladu se podařilo zadržet 370 kilogramů, 300 kilogramů se dostalo ke dvěma odběratelům.

„Ve Zlínském kraji došlo polské kuřecí maso k příjemci zásilky – Michal Martin, Kunovice – o celkové váze 620 kg. Šarže je po datu spotřeby a již se nenachází na skladě," dodal mluvčí. Zásilka pak pokračovala na sedm míst.

V Olomouckém kraji byla příjemcem zásilky firma Made Group, ke které dorazily dvě tuny masa. „V Olomouckém kraji byl došetřen ještě jeden příjemce zásilky – Jaromír Jaš, Dolní Újezd 9, ke kterému směřovalo 45 kg kuřecího masa," uzavřel mluvčí.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Reklama

Související témata:

Doporučované