Hlavní obsah

Kůrovcová revoluce? Drony s kamerou zjistí i neviditelné napadení stromů

Foto: Seznam Zprávy

Drony by mohly odhalit postižené stromy v době, kdy je kůrovec ještě neopustil, a lesníci by pak zamezili jeho dalšímu šíření.

Reklama

Bezpilotní letouny, které jsou nově vybavené multispektrální kamerou, nasadili do zápasu s kůrovcem v Plzni. Experti věří, že s pomocí dat, jež kamera z dronu zaznamená, dokážou zjistit i lidským okem neviditelné napadení stromů.

Článek

Drony, které cílí na nejrozšířenějšího škůdce, lýkožrouta smrkového, pracují se špičkovou technologií. Po napadení tímto druhem kůrovce začne ze stromu nejdřív opadávat kůra. Tento proces není z fotografií pořízených dronem z výšky vidět. V Plzni proto nasadili do zápolení s lýkožroutem novinku.

„Chceme provádět skenování vybrané oblasti pomocí multispektrální kamery nesené dronem WingtraOne. Tato kamera snímá vegetaci i ve spektrech, která jsou pro lidské oko neviditelná. Naším cílem je tedy ověřit hypotézu, že pomocí dat z multispektrální kamery dokážeme zjistit okem neviditelné napadení stromů. Tak bychom mohli odhalit postižené stromy v době, kdy je tento druh kůrovce ještě neopustil, a zamezit tak jeho dalšímu šíření. Pro analýzu dat vyvíjíme vlastní aplikaci, která by měla data efektivně vyhodnocovat,“ vysvětlil Pavel Šmíd, ředitel úseku dronů Správy informačních technologií města Plzně.

Foto: město Plzeň

Záběr z plzeňského dronu.

Ještě jinak, a už prověřeně, pomáhají drony v zápasu s dalšími druhy kůrovce – lýkožroutem severským a lýkožroutem menším. Díky bezpilotním letounům jsou odborníci schopní vytvořit takzvanou ortofotomapu velké oblasti. Řádově obsáhne desítky hektarů lesa. „Dronem zhotovíme fotografie, na kterých je možné vyhledat suché špičky stromů, tedy kůrovcová kolečka, což je typický příznak napadení lesního porostu kůrovcem,“ podotkl Šmíd.

Lesníci tak podle něj mají možnost během chvíle vidět velkou část lesa, což jim ušetří čas a poskytne jim před kůrovcem cenný náskok. „Z fotografií mohou specifikovat podezřelé stromy v oblasti a pak je vizuálně zkontrolovat, přičemž je možné snadno určit přesnou GPS souřadnici jakéhokoliv místa na snímku,“ dodal Šmíd.

Foto: město Plzeň

Moderní plzeňský dron v akci.

Podle Richarda Havelky, vedoucího úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně, je jakýkoliv další monitoring, který doplní pozemní pozorování, pro práci lesníků velmi cenný. A to hlavně nyní, kdy už k rojení lýkožroutů dochází po celý rok. „Nalétáním nad smrkovými porosty získáme přehled o stromech, kde již zpravidla došlo k rojení škůdce, a stromy žloutnou a zasychají,“ objasnil Havelka. „Většinou v těchto místech zachytíme další generaci brouků, ale cennější by bylo získat informaci o napadených stromech v době žíru, kdy ještě jsou zpravidla koruny stromů zelené. Samozřejmě pokud by bylo možné tyto čerstvě napadené stromy identifikovat pomocí multispektrální kamery, měli bychom značný náskok k provedení pokácení a asanace těchto stromů.“

První lety by měly odstartovat v nejbližší době, závisí na počasí.

„Věřím, že využití bezpilotních letounů dokáže posunout boj proti kůrovci dál a pomůže nám uchránit podstatně více lesního porostu,“ dodal technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Reklama

Doporučované