Hlavní obsah

Kůrovec likviduje i českou chloubu. Nejvíc to pocítíte na východě republiky

Kůrovec se nevyhýbá ani stromům s namalovanými turistickými značkami. Těžaři jsou někde rychlejší než značkaři a turisté bloudí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Turistické značení v Česku patří ve světovém srovnání ke špičce. Nyní ho na mnoha místech ničí kůrovec – likviduje stromy se značkami.

Článek

Sucho, kůrovec a stále častější větrné kalamity mění nejen stav českých lesů, ale v důsledku likvidují také turistické značení, jehož český systém patří ve světovém srovnání ke špičce.

V lesní kalamitě totiž padají stromy, které hustou síť značek nesou. A to tak, že Klubu českých turistů, který se o značení stará, už registruje problém. Mimo jiné ten, že náklady na obnovu značení rostou.

A problémy přímo na cestách hlásí i turisté.

„Včera jsme narazili během výletu na chybějící část červené značky. V místě se kácí, zřejmě kvůli kůrovci, a tak zmizela i spousta stromů s turistickou značkou. Na dvou místech jsme měli problém na rozcestí určit, kudy máme jít dál, naštěstí nám pomohla mapa,“ zní vzkaz Horní Hoštice na Olomoucku, který značkařům napsali turisté z terénu.

Značkaře proto nejspíš čeká další náročná sezona, neboť těžba kůrovcem zničených lesů bude dál ve velkém pokračovat. A velká část turistických či cykloturistických tras vede právě lesními porosty.

Těžaři jsou pak mnohdy rychlejší než značkaři. „Pro nás je ideální, pokud správce lesa nebo ten, kdo tam těží, zachovají alespoň některé stromy se značkami. Třeba tak, že odříznou strom ve větší výšce, až nad značením. V některých oblastech máme výborné zkušenosti, že nám vyhoví, někde je to horší a dozvídáme se o tom, až když je vytěženo,“ popisuje předseda značkařské rady Klubu českých turistů Pavel Přílepek.

Pochvaluje si například spolupráci se státním správcem lesů – s Lesy České republiky, jehož pracovníci jsou se značkaři v pravidelném kontaktu.

„Ve státních lesích jsou desetitisíce kilometrů značených turistických tras. Pracovníci z lesní správy se vždy se značkaři zkontaktují a dohodnou s nimi přemalování značky na jiný strom nebo jiné vhodné řešení,“ říká mluvčí státního podniku Eva Jouklová. A dodává, že státní lesníci turistům na značkování pravidelně přispívají. „Letos to budou dva miliony korun.“

Klubu českých turistů se bude finanční pmoc bude hodit, protože přeznačování turistických s sebou ponese zvýšené náklady.

Klub spravuje přes 43 tisíc kilometrů pěších turistických tras a 38 tisíc kilometrů cykloturistických tras. Každý rok plánovaně opravují značení na třetině všech tras, na což spotřebují více než jednu tunu speciální barvy. S čím dál častějším hlášením pokácených stormů se značkami však dobrovolníkům, kteří opravují značení ve svém volném čase, přibývá práce.

A klubu také rostou náklady na materiál, protože v místech, kde nezbyl jediný strom, je nutné instalovat speciální ocelové sloupky, na které značení upevní. Prodraží se i varianta, kdy lesníci turistům na místě nechají seříznutý strom se značkami. „Na toto mrtvé dřevo musíme upevnit plechovou značku, neboť ta malovaná by na něm už nedržela,“ vysvětluje Přílepek.

Nejvíce turistických stezek, na kterých nyní turisté mohou bloudit, je v místech, kde je nejrozsáhlejší kůrovcová kalamita, tedy na Vysočině či na severu Moravy, kde lesní dělníci musí zlikvidovat celé lesy napadené lýkožroutem smrkovým.

Kromě kůrovce turistům v posledních letech motají hlavu i stále častější větrné smršti a vichřice, které rovněž mění vzhled českých lesů. A které vyvracejí i označené stromy.

„Velkou paseku nám udělala loňská vichřice, která jen v našem regionu poničila stovku až dvě stromů se značkami,“ říká sekretář východočeských značkařů Josef Simon.

Reklama

Doporučované