Hlavní obsah

Kůrovec připravil státní lesy prakticky o veškerý zisk

Záběry na lesy zničené kůrovcem.Video: Jan Marek, PEFC Česká republika a Lesnická práce

 

Reklama

Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) v prvním pololetí kvůli kůrovci a pádu cen dřeva propadl hrubý zisk na 169 milionů korun z 1,77 miliardy korun ve stejném období loni.

Článek

Vlastník téměř poloviny lesů v České republice oznámil, že kůrovcová kalamita kombinovaná se suchem ho v prvním pololetí připravila prakticky o celý výdělek. Zatímco loni tržby podniku se blížily k pěti miliardám, letos činí dosud jen 3,68 miliardy. Hrubý zisk klesl z 1,77 miliardy na pouhých 169 milionů.

„Zásadní vliv na hospodářský výsledek má snížení cen prodávaného dřeva a prodej dříví nižší kvality, což postihlo všechny vlastníky lesa. Současně se zvýšil objem nákladů na těžební činnost o 319 milionů korun a na pěstební činnost o 242 milionů korun,“ uvedla mluvčí firmy Eva Jouklová.

Těžbu kůrovcového dřeva podnik v prvním pololetí zvýšil meziročně o 112 procent na 2,87 milionu metrů krychlových z předchozích 1,35 milionu metrů krychlových. V pololetí také významně vzrostlo kácení stromů poškozených současným suchem, a to dvojnásobně na 649.000 metrů krychlových.

Kůrovcová kalamita způsobuje velký přetlak dřeva na trhu a pokles jeho cen. Loni podniku kvůli tomu propadl čistý zisk na 70 milionů korun ze 3,08 miliardy korun v roce 2017. Šlo o nejnižší výsledek v novodobé historii podniku.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví.

„Ceny jehličnatého dříví z kalamitních těžeb se za poslední dva roky výrazně propadly. Vlastníci lesů proto nemají peníze na obnovu lesa a následnou péči o něj, dotace by jim tak měla částečně dorovnat ztráty, aby měli dostatek financí nutných na zajištění řádné péče o les,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Vlastníci lesů se podle materiálu Ministerstva zemědělství od konce předloňského roku dostávají s prodejní cenou jehličnatého dříví pod úroveň nákladů nutných k zákonným povinnostem při těžbě dříví, jako je výsadba stromů a jejich ochrana. Ekonomické škody od roku 2018 do roku 2020 by mohly být podle úřadu 32,6 miliardy korun.

Reklama

Doporučované