Hlavní obsah

Kůrovec sežral lesy. Přesto v nich zbyly stromy, které chce celá Evropa

Foto: Deblice - lesy

Na dražbu vzácných dubů u Olomouce se sjíždějí podnikatelé z celé Evropy.

Reklama

Pro vlastníky lesů, kterým udělal kůrovec díru v rozpočtu, jsou prodeje cenných dřevin vítaným přivýdělkem. O vzácné duby z českých lesů licitují na dražbách francouzští výrobci barikových sudů i truhláři z Německa.

Článek

V zahraničí jsou dražby cenných listnáčů běžnou prodejní metodou. Stromy pěstované po několik generací rostou do závratných výšek, stejně jako jejich ceny. Jsou případy, kdy za kubík dubu kupec zaplatil v přepočtu 60 tisíc korun. A třeba vzácný javor klen se občas prodá i za více než 100 tisíc korun.

V Česku se dražbám věnuje jediná firma, Deblice – lesy z Nymburska. Do jejího areálu na Nymbursku a na dražbu u Olomouce se několikrát do roka sjíždějí podnikatelé z celé Evropy. Především je svou kvalitou lákají duby, jejichž věhlas sahá daleko za hranice Česka a přitahuje podnikatele z celé Evropy. Vzácné kulatiny míří často do Německa, Rakouska, Francie, ale částečně i do Číny. Vyrábějí se z nich luxusní nábytek, podlahy, dýhy, pažby zbraní nebo hudební nástroje.

„Firmy, které shánějí nejkvalitnější dříví, nakupují po celém světě. Nákupčí nakupuje dnes u nás, zítra v Polsku, pozítří, když to přeženu, v Africe. Především český dub z některých oblastí je opravdu vyhlášený a sjíždí se za ním nákupčí z celé Evropy,“ říká jednatel společnosti Petr Vondráček.

Průměrná vítězná cena u dražeb kulatiny dubů se pohybuje kolem 10 tisíc korun za metr krychlový a některé kusy se prodaly i za 20 tisíc korun. Velmi draze se prodávají i některé ovocné dřeviny, například ořešák a třešeň, vybrané jasany, buky, jilmy, modříny a douglasky. Mezi vzácné druhy patří i jeřáb břek.

Vzácné stromy spálí v kamnech

Pro některé vlastníky lesů dražby dokonce představují způsob, jak přežít kůrovcovou kalamitu, drtivá většina hospodářství dlouhodobě stojí na prodeji smrkového dřeva, které v posledních letech prodávají se ztrátou. Kubík kůrovcového smrku je prakticky bezcenný, klesl až ke 300 korunám, a množství tohoto dřeva skončilo například ve výrobě buničiny.

„Vlastníci jdou do těžby cenných sortimentů i proto, že si potřebují vylepšit hospodaření, protože kůrovec je průšvih a cena je strašně dole,“ uvedl Vondráček. Zhruba polovina vydražených vzácných sortimentů jde rovnou do zahraničí, druhá půlka k tuzemským zpracovatelům a obchodníkům. „Některým vlastníkům to zachraňuje kůži v době kůrovcové kalamity,“ souhlasí lesník a odborný hospodář Aleš Erber, který pečuje o lesy různých vlastníků.

Vzácné stromy bývají někdy zapomenutým pokladem v lesním majetku. „Zcela běžně se stává, že tyto stromy má vlastník na svém pozemku, ani o tom neví, a třeba je prodá pod cenou na palivo,“ líčí ze zkušenosti Erber.

Málokdo podle něj například ví, že se dají výhodně zpeněžit i ovocné dřeviny jako třešeň a hruška. Čeští lesníci se také málo zaměřují na vzácnější kusy jako jsou ořešák nebo javor klen.

„Potkávám v různých koutech naší republiky v lesních porostech velmi vzácné druhy dřevin, které mají predispozice k tomu, aby mohly být vysoce ohodnoceny na aukcích, jenomže vlastníci těmto stromům nedávají takovou váhu a spíš jedou na kvantitu,“ dodal Erber.

Cena stromů roste s věkem a pravidelným přírůstem letokruhů. Aby se daly dobře prodat, nesmí mít vady, jako jsou trhliny, suky, hnilobu, ani vnější mechanické poškození. Jde navíc o práci pro několik generací. Pěstování cenných sortimentů podle Erbera vždy znamená pravidelnou péči o korunu, která musí být pravidelně rostlá a rozložená.

Reklama

Doporučované