Hlavní obsah

Kurzarbeit podle ČSSD, nebo ANO? Sněmovnu čeká dívčí válka

Foto: vláda.cz

Ministryně Maláčová vyzývá poslance, aby schválili kompromis z dílny ČSSD.

Reklama

Není běžné, aby ministryně psala pár hodin před projednáním zákona poslancům prosebný e-mail. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD ale právě to udělala, a to před druhým čtením zákona o kurzarbeitu.

Článek

Všem dvěma stům poslanců v úterý odpoledne přistál v e-mailové schránce dopis datovaný k 18. lednu 2021, tedy s časovým údajem ještě o den starším, než je samotný e-mail. Odesílatelem je Jana Maláčová. Seznam Zprávy mají znění dopisu k dispozici.

Kromě Maláčové nese podpisy odborových předáků Josefa Středuly a Bohumíra Dufka a zástupců podnikatelských svazů Jaroslava Hanáka a Jana Wiesnera. S jejich záštitou ministryně Maláčová zákonodárcům píše, že je potřeba pečlivě vážit, které pozměňovací návrhy přijmout, a jako nejvhodnější nabízí návrh svého stranického kolegy Romana Sklenáka. Představuje podle ní „funkční kompromis mezi politickými stranami a sociálními partnery“.

Ostatní pozměňovací návrhy pak podle ministryně Maláčové mění podstatu nebo významné parametry kurzarbeitu a souběh některých z nich pak může vést i k tomu, že kurzarbeit jako takový nebude fungovat.

Vláda přitom zákon potřebuje co nejrychleji schválit, protože od 1. března přestane platit program Antivirus, který pomáhá udržet pracovní místa v době pandemie koronaviru. Chybějící úpravu kurzarbeitu, tedy příspěvku v době částečné zaměstnanosti, doposud tento program suploval.

V současnosti se k zákonu váže přes padesát pozměňovacích návrhů, neznamená to ale, že o všech bude Sněmovna hlasovat. Záleží na tom, které návrhy poslanci do dalšího kola jednání pošlou.

Jako příklad těch, které mohou celé dosavadní snažení poškodit, ministryně v dopise uvádí pozměňovací návrh komunistické poslankyně Hany Aulické Jírovcové. O něm Maláčová píše, že jeho přijetí by v praxi pomoc podnikům a zaměstnancům zdrželo až o dva týdny, podniky by se na pomoc od státu nemohly spolehnout, protože by byla nenároková, a že by systém rozhodování o tom, kdo podporu získá, vytvořil korupční prostředí.

„O poskytnutí pomoci by vždy rozhodovaly poradní sbory Úřadu práce. Ty by se skládaly i ze zástupců regionálních zaměstnavatelů, tedy nezřídka přímých konkurentů žadatelů pro pomoc,“ vypisuje své výhrady ministryně. Dále upozorňuje, že v současné krizi bylo nutné vyřídit 66 tisíc žádostí, což by v případě, že by o jednotlivých žádostech musely rozhodovat poradní sbory, pomoc podnikům a jejich zaměstnancům ještě prodloužilo.

Že Maláčová upozorňuje právě na návrh poslankyně Aulické Jírovcové, přitom není náhoda. Komunistická politička jej totiž předkládá společně s předsedkyní sněmovního výboru pro sociální politiku Janou Pastuchovou z hnutí ANO. Komunisté vládu „jen“ tolerují, ale ANO je s ČSSD ve vládní koalici a v důsledku tak jde o protinávrh koaličního partnera. Není pak tajemstvím, že jsou to právě poslanci ANO v čele s Janou Pastuchovou, kdo Maláčové přijetí zákona ve Sněmovně blokují.

Během středečního odpoledne se poslanci pustí teprve do druhého čtení zákona, nejde tedy ještě o konečné hlasování. Pouze se přihlásí k pozměňovacím návrhům, jimiž hodlají znění zákona na půdě Sněmovny upravit.

Zda a jakou mají návrhy podporu, a tedy jaká bude finální podoba kurzarbeitu, bude zřejmé až později. Nicméně tím, že se poslankyně Aulická Jírovcová s Janou Pastuchovou ke svým pozměňovacím návrhům přihlásí a nestáhnou je, se spor mezi ČSSD a ANO s podporou komunistů protáhne až do konečného schvalování zákona. Reálně přitom hrozí, že Sněmovna dá přednost právě úpravě z dílny hnutí ANO než variantě, kterou prosazuje sociálnědemokratická ministryně.

Jana Pastuchová totiž pro Seznam Zprávy uvedla, že hodlá nadále podporovat dál svůj návrh. „Budu podávat i svůj, tedy budu hlasovat logicky pro svůj,“ reagovala na dotaz, zda je ochotna podpořit pozměňovací návrh svého kolegy Sklenáka tak, jak vyzývá ministryně Maláčová. A vzdát se nehodlá ani její komunistická kolegyně Hana Aulická Jírovcová, jež neskrývá nad dopisem ministryně roztrpčení. „Nebudu ustupovat,“ uvedla pro Seznam Zprávy. Řekla to prý i ministryni, která se ji snažila přesvědčit ke společnému kompromisu.

Jak si Jana Maláčová stojí, pak může naznačit drobný detail. Socialisté by rádi, aby se lhůta mezi druhým a třetím čtením zkrátila a o konečné podobě zákona se mohlo hlasovat už příští pátek, tedy ještě v lednu. O zkrácení lhůty musí hlasovat Sněmovna a tady se ukáže, jakou podporu socialisté u vládních kolegů mají.

Reklama

Doporučované