Hlavní obsah

Kurzy Montessori pro miminka – ukázka vzdělávání těch nejmenších

Základem Montessori je připravené prostředí. Jeho součástí je i miniaturní nábytek „na míru“.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Pravidelný pořad pro mámy od mámy. V něm deník jedenáctiměsíční holčičky a ukázka kurzu Montessori pedagogiky, který mohou navštívit rodiče s dětmi, jimž je jen několik týdnů.

Článek

Je spousta způsobů, jak vzdělávat a vychovávat děti. A začít můžete už u nejmenších miminek. Třeba v duchu Montessori. To je založeno na myšlence, že děti jsou schopny vlastního rozvoje. A že svého nejvyššího potenciálu dosáhnou v prostředí, které je přesně šité na míru takové fázi vývoje, v níž se právě nacházejí.

„Montessori je životní cesta,“ říká Michaela Willheimová, odborná poradkyně Asociace Montessori ČR a lektorka Žijeme Montessori.

Rodiče mají děti nechat dělat to, co potřebují a chtějí, ale dávat jim hranice. Vše je ale hlavně o prostředí – o připraveném prostředí. „Nemělo by tam být nic, co je zbytečné a co už dítě nepotřebuje,“ dodává.

Montessori kurzy, které mohou navštívit rodiče s několikatýdenními dětmi, proto probíhají v místnosti, kde je vše uzpůsobeno dětem a mění se podle jejich věku. Tedy miniaturní nábytek, jednoduché hračky, které děti v daném období vývoje zvládají, zrcadlo. Děti tu mají naprostou svobodu, daleko dříve se ale naučí samostatnosti. A rodiče? Ti zvolní a jako pozorovatelé své děti sledují a pomáhají jim v tom, aby byly samostatné.

Máte tip na další kurz pro maminky s dětmi? Dejte mi vědět na Instagramu @mamablog_eda.tob.

Reklama

Doporučované