Hlavní obsah

Kutnohorskému muzeu stříbra začal sloužit nový depozitář

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Českému muzeu stříbra v Kutné Hoře začal sloužit nový depozitář, do nějž se přesunulo mimo jiné 35 000 svazků ze sbírkové i příruční odborné knihovny.

Článek

Knihy byly dosud uloženy v budově okresního archivu, odkud je bylo nutné odstěhovat. Do stavby depozitáře v Sedlci investoval Středočeský kraj, který na akci uvolnil 15,6 milionu korun, řekla dnes ČTK Edita Dvorská z muzea.

Projekt se začal chystat v roce 2018. Na podzim následujícího roku byla akce zahájena a loni v červenci dokončena. Dvoupatrová novostavba je propojená spojovacím krčkem s původní sbírkovým depozitářem, čímž vznikl depozitní areál muzea pro většinu ze 180 000 sbírkových předmětů. Objekt je vybavený vzduchotechnikou, protipožárním zabezpečením a pojízdnými kompaktními regály.

První podlaží je určeno hlavně pro sbírku historického nábytku, která se přesunula z původního přeplněného depozitáře. Pracovníci odborného oddělení získali větší prostor pro manipulaci, vhodné uložení předmětů i možné rozšiřování sbírky.

Ve druhém podlaží je v pojízdných regálech uloženo 300 00 svazků odborné a 5000 svazků sbírkové knihovny. Stěhovací firma je za asistence pracovníků muzea stěhovala před Vánoci. Šlo zhruba o 700 krabic a beden, stěhování trvalo tři dny.

Podle ředitelky Světlany Hrabánkové se muzeum s uložením knih z odborné knihovny potýkalo mnoho let. „V době mého působení ve funkci ředitelky muzea se odborná knihovna stěhovala několikrát, naposledy do depozitáře Státního okresního archivu v Kutné Hoře, kde byly knihy uloženy 18 let,“ uvedla Hrabánková.

České muzeum stříbra vzniklo na základech archeologického sboru Vocel, který si v roce 1877 vytyčil za své poslání sbírat, chránit a propagovat písemné a umělecké památky regionu. Soustředí se na dějiny Kutné Hory jako královského horního města, na středověké důlní a mincovní památky, geologii kutnohorské oblasti a numismatiku. Se svými sbírkovými předměty patří mezi nejbohatší muzea v zemi. Exponáty speciálního fondu báňské techniky patří k nejstarším v Evropě.

Reklama

Doporučované