Hlavní obsah

Kuvajt přispěje na obnovu Iráku přes 2 miliardy dolarů. Pomůže i Evropská unie

Na obnovu válkou poničeného Iráku bude potřeba přes 2 biliony korun. Pomůže Kuvajt, Turecko i Evropská unie.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Irák získá od Kuvajtu dvě miliardy dolarů na svou obnovu. Polovina této částky bude půjčkou, druhá část pak přímou investicí Kuvajtu. Dohromady tak Irák od několika zemí získá 30 miliard dolarů, nápravu škod přitom odhaduje na 88 miliard.

Článek

Spojenci poskytnou Iráku na obnovu po bojích s radikály 30 miliard dolarů, tedy 618 miliard korun. Pomoc, k níž se dnes zavázali na závěr dárcovské konference v Kuvajtu, zdaleka nedosahuje 88 miliard dolarů, na které Irák náklady na rekonstrukci odhadl. Zatím k největší sumě, a to pěti miliardám dolarů, se zavázalo Turecko. Kuvajt jako hostitelská země třídenního setkání přislíbil dvě miliardy dolarů. Česko zastoupil náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa a jeho úřad sdělil, že vláda už schválila pro léta 2018 až 2021 pro Irák program pomoci ve výši 180 milionů korun.

Konference začala v pondělí a dnes končí. Jako první se k pomoci zavázal hostitelský Kuvajt. Jeho emír Sabah Ahmad Sabah oznámil, že Kuvajt poskytne Iráku na obnovu země dvě miliardy dolarů, tedy přes 41 miliard korun, z toho polovinu jako půjčku a zbytek jako přímé investice. Své příspěvky začaly ohlašovat další země. Saúdská Arábie poskytne 1,5 miliardy dolarů.

Pomoc se chystá nabídnout i Evropská unie, ta chce Iráku pomoci 400 miliony eur. Podle agentury AP je kuvajtský závazek v mnoha ohledech ohromující. Kuvajťané mají stále v paměti iráckou invazi, kterou nařídil někdejší irácký prezident Saddám Husajn. Podle AP si Kuvajt přeje mít nyní v těsném sousedství zemi se stabilní vládou. „Toto početné mezinárodní shromáždění je odrazem ohromných ztrát, které Irák utrpěl v boji proti terorismu. Bez pomoci nedokáže obnovu zahájit, a proto jsme dnes tady my, abychom stáli Iráku po boku,“ řekl emír.

Generální tajemník OSN António Guterres účastníky konference vyzval, aby Irák podpořili. „Je čas vyjádřit iráckému lidu vděk a solidaritu,“ řekl. Oznámil také, že OSN zahájí dvouletý program pomoci, který má iráckou vládu podpořit při řešení sociálních aspektů obnovy.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu uvedl, že Turecko poskytne pět miliard v podobě půjček a investic. Rijád pomoc rozdělil na miliardu dolarů na investiční projekty a půl miliardy na podporu iráckého exportu.

Šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová řekla, že pomoc Unie v podobě 400 milionů eur je nad rámec příspěvků jednotlivých členských zemí EU.

Zástupce irácké vlády při zahájení konference oznámil, že obnova po bojích s radikální organizací Islámský stát (IS) si vyžádá 88 miliard dolarů, tedy skoro dva biliony korun. Porážku IS oznámil Bagdád v prosinci. OSN odhaduje, že jen v Mosulu, kde měl IS hlavní sídlo, bude třeba vystavět nebo opravit asi čtyřicet tisíc domů.

Za USA na konferenci v úterý vystoupil ministr zahraničí Rex Tillerson. Upozornil, že velké bojové operace proti IS sice skončily, ale příslušníci IS se teď snaží najít podporu jinde a hrozí návrat hnutí. Spojené státy se na konferenci nezavázaly k přímé pomoci, oznámily však třímiliardový úvěrový kredit.

Reklama

Doporučované