Hlavní obsah

Kvalitní vzdělání je prioritou vlády, nikoliv jejích členů. Už třetí ministr má problém, Babiš ho podržel

Podívejte se, jaké školy a obory vystudovali ministři Babišova kabinetu.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hodlá vláda alespoň demonstrovat, že studia všech ostatních ministrů jsou v pořádku?

Článek

„Bez kvalitního školství nemá národ budoucnost. Při řízení a financování systému veřejného vysokého školství budeme klást větší důraz na kvalitu a výkon,“ píše se v programovém prohlášení Babišovy vlády, která vzdělání označuje za svou prioritu.

Téže vlády, jejíž už třetí člen - celkem tedy pětina - má problém s dokončením vysokoškolského studia. Ministr obrany Lubomír Metnar, jenž je v kabinetu za hnutí ANO, však zřejmě v křesle přežije. Na rozdíl od Taťány Malé (ANO) a Petra Krčála (ČSSD), kteří museli rezignovat kvůli odhalení opisování diplomových prací.

„Jestli to půjde takto dál, tak bude v září sedět ve Sněmovně úplně jiná vláda než ta, co dostala důvěru. Kde to jsme?“ zlobí se lidovecký poslanec Marek Výborný.

Premiér Andrej Babiš už před časem žertoval, že kdyby se prověřily diplomky všech poslanců, tak by možná Sněmovna nezůstala usnášeníschopná. Teď se zdá, že by spíše bylo nutno prověřit studia všech členů vlády.

Vždyť kabinet tím ztrácí hodně věrohodnosti. Hodlá alespoň demonstrovat, že studia všech ostatních ministrů jsou v pořádku a včas odhalit případný další problém?

"Vláda nepsala žádnou diplomovou práci kolektivně, nemůže tedy za žádnou ani kolektivně ručit," odpovídá ministr zemědělství Miroslav Toman.

Nejmladší člen kabinetu, jedenatřicetiletý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, se průšvihu nebojí: "Mé závěrečné práce jsou veřejně dostupné a každý je tak může zkontrolovat," říká absolvent dvou fakult Univerzity Karlovy (práva a sociální vědy), jenž nyní zároveň s ministrováním studuje ještě lékařská fakultu.

Premiér Babiš ve středu oznámil, že nebude po Lubomíru Metnarovi požadovat rezignaci kvůli pochybnostem kolem jeho diplomové práce. Babiš řekl, že s ministrem věc probral a domnívá se, že se možná dopustil chyby v citaci, ale v seznamu zdrojů použitou literaturu měl.

„Není to ideální situace, ale jako problém to nevidím,“ konstatoval premiér s tím, že stejně jako Metnar ještě čeká na analýzu vysoké školy. Jeho prohřešek nepovažuje za tolik vážný jako u Malé s Krčálem.

Metnar vystudoval Vyšší policejní školu Ministerstva vnitra ČR, později při zaměstnání Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity, kde získal titul magistr.

Česká televize zjistila, že jeho diplomová práce postrádá odkazy, takže není vždy jasné, čeho je autorem a co převzal. Tématem Metnarovy diplomové práce z roku 2004 na Ostravské univerzitě na katedře technické a pracovní výchovy Pedagogické fakulty bylo „kolektivní investování“.

Případy Taťány Malé, Petra Krčála a Lubomíra Metnara nic nespojuje. Všichni studovali na veřejných, nikoliv soukromých školách: Mendelově univerzitě v Brně, Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a Ostravské univerzitě.

Krčál s Metnarem mají společné to, že vysokoškolská studia si dělali dálkově v pokročilejším věku. "Každý jednotlivý případ by měl být posuzován zvlášť, a to na úrovni expertů jednotlivých univerzit," říká ke kolegům ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Doporučované