Hlavní obsah

Květiny letos v Olomouci ozdobí i rušnou třídu 1. máje

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Květinová výzdoba bude letos v Olomouci zdobit nejen dvě náměstí v centru města, ale také rušnou třídu 1. máje. Nádoby s převislými pelargoniemi jsou už postupně instalovány.

Článek

Například na Horním náměstí jich je 18. „Odhadujeme, že výzdoba, která čítá více než tři tisícovky sazenic, bude ve městě k vidění do října,“ sdělila dnes ČTK ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková.

Květinová výzdoba má tvar pyramid, ve kterých převládá červená barva. „V každé nádobě je asi 160 kusů jednoduše kvetoucích převislých pelargonií ve čtyřech odrůdách, zbytek je doplněn růžovou, bílou a lila barvou,“ uvedla Fuglíčková.

Na doporučení odborníků květinové pyramidy tentokrát na Horním náměstí zdobí prostranství před historickými paláci, zatímco loni lemovaly chodníky po obvodu náměstí. „Chceme tak zdůraznit význam těchto jedinečných památek. Květinová výzdoba je proto rozmístěna před Ditrichštejnským palácem, před vstupem do Edelmannova paláce, Salmova paláce, domu U zeleného stromu a Petrášova paláce,“ podotkl primátorův náměstek Otakar Bačák (spOLečně).

Čtyři květinové pyramidy vždy po obou stranách zkrášlí také prostor u budovy historické radnice. „Rozmísťovat se budou s ohledem na postupující rekonstrukci fasády a věže,“ řekl Bačák.

Letošní novinkou je instalace květinové pyramidy na třídě 1. máje, která byla nedávno rekonstruována. „Pro oživení veřejného prostoru hledáme i další vhodná místa. Z tohoto pohledu se nám velmi příznivě jeví umístění květinové nádoby v místě ostrůvku u modelu Hradské brány, kde pyramida doplní prostor poblíž solitérně vysazeného javoru,“ dodal Bačák.

Květinová výzdoba nebude letos chybět ani na Dolním náměstí v centru Olomouce. Stejně jako v minulých letech tam květiny ozdobí sloupy veřejného osvětlení. Zahradníci na ně umístí celkem 14 nádob s výsadbami.

Reklama

Doporučované