Hlavní obsah

„Kvetoucí krajina“ se odkládá. Sjednotit Německo potrvá 50 let, řekla Merkelová

Foto: vlada.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Sjednocení Německa není záležitost pouhých třiceti let. Myslí si to německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

Znovusjednocení a srovnání životních podmínek v obou částech Německa potrvá výrazně déle, než se původně myslelo, je přesvědčena Merkelová. V některých oblastech to může být 50 let nebo i více. Řekla to v rozhovoru s deníkem Süddeutsche Zeitung, který vyšel k příležitosti 30. výročí pádu Berlínské zdi.

„Po deseti nebo dvaceti letech byla naděje, že to půjde rychleji,“ poznamenala pětašedesátiletá politička, která sama v komunistické Německé demokratické republice (NDR) strávila velkou část svého života. „V některých oblastech, o kterých si člověk myslel, že se mezi Východem a Západem srovnají, je dnes vidět, že to bude trvat spíše půlstoletí nebo i déle,“ uvedla.

Helmut Kohl, německý kancléř z doby znovusjednocení Německa v roce 1990, východním Němcům v přelomových letech sliboval „kvetoucí krajiny“ a do pár let životní úroveň, jakou měli západní Němci. Skutečnost ale byla pro mnoho lidí z bývalé NDR výrazně složitější, miliony jich přišly o práci, statisíce se vystěhovaly do západní části Německa.

I přes výrazné sblížení obou částí země v uplynulých 30 letech jsou i dnes patrné četné rozdíly. Například průměrný plat na východě Německa dosahuje 2790 eur, což je v přepočtu asi 71 100 Kč. Zároveň je to ale 84 procent západoněmeckého průměru 3340 eur (85 100 Kč). Hospodářský výkon na obyvatele na východě v poměru k západu spolkové republiky tvoří 75 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované