Hlavní obsah

Pištěla jsem, krev byla všude. Kvitová vypovídala u soudu s Žondrou, ale mimo soudní síň

Právní zástupci Petry Kvitové požádali, aby tenistka nemusela vypovídat v jedné místnosti s Radimem Žondrou.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Nejlepší současná česká tenistka Petra Kvitová po návratu z turnaje v Petrohradu vypovídala u brněnského krajského soudu. Popsala útok, při němž byla vážně zraněna.

Článek

Tenistka Petra Kvitová vystoupila poprvé před soudem, který už od loňského podzimu řeší případ, kdy byla ve svém prostějovském bytě napadena a zraněna.

Petra Kvitová vypovídala klidně, přesně popisovala, co se ráno krátce před Vánoci v jejím prostějovském bytě stalo. Seděla v místnosti pro oddělený výslech. „Mezi osmou a devátou jsem čekala, že by mohla přijít dopingová kontrola. Zazvonil zvonek. Nějaký mužský hlas uvedl, že jde na revizi kotle. Šla jsem mu naproti, otevřít přes jedny dveře v chodbě. Když jsem mu otevřela, řekla jsem, že kotel nemám. Tak se podivil a řekl, že zkontroluje teplou vodu,” popsala Petra Kvitová.

Obžalovanému ukázala větší ze dvou koupelen. „Chtěl, abych zapnula teplou vodu. Když jsem šla k umyvadlu, ucítila jsem nůž na krku,” vylíčila Kvitová.

Ve snaze se útočníkovi ubránit chytila nůž. Levou rukou objala čepel. V pravé ruce držela mobilní telefon. Útočník jí na jeden tah přeřízl několik šlach a nervů na ruce. „Upadla jsem na zem, křičela jsem a všude byla krev,“ dodala.

Popsala také, jakým způsobem s útočníkem zápasila o telefon. Chtěla si přivolat pomoc. „Nevěděla jsem, co po mně chce, pořád říkal, že chce čas, nerozuměla jsem tomu. Snažila jsem se mu vysvětlit, že čas nemám, že musím do nemocnice. Pištěla jsem. Krev byla úplně všude,“ řekla u soudu Kvitová. Tenistka mu nabídla peníze. „Řekl mi, ať mu dám tolik, kolik mám,“ uvedla. S deseti tisíci Žondra opustil byt Kvitové. Ta si potom sama zavolala záchrannou službu a policii.

Tenistka měla pořezané všechny prsty na levé ruce. Na palci a ukazováčku měla přerušené nervy, do konečků těchto dvou prstů se jí citlivost nevrátila. Uvedla, že ani dnes nemůže prsty úplně ohnout.

Kvitová více jak hodinu odpovídala na dotazy soudkyně Dagmar Bordovské. Podrobně popsala, jak útočník vypadal a co měl na sobě. Skrze obhájkyni Lucii Janovskou Nejedlou se tenistky dotazoval i Žondra. Ptali se na detaily napadení, musela popsat, jak přesně útočník vypadal, jestli měl například vousy, co měla v době útoku na sobě a co se s oblečením stalo, nebo v jakém pořadí si přivolala záchrannou službu a policii.

S obžalovaným Žondrou se tenistka u soudu nesetkala. Vypovídala do mikrofonu mimo soudní síň. „Byla tu možnost, že Petřinu výpověď u soudu přečteme. Je ale dobře, že nakonec přišla. Zvládla to velmi statečně,“ řekl její mluvčí Karel Tejkal.

„Petra bojovala o život, nemohla vůbec vědět, co se s ní děje. Po výslechu se ale usmívala,“ sdělil novinářům Tejkal. Dodal také, že výpovědí u soudu celá situace pro Kvitovou skončila a bere ji za uzavřenou.

Obžalovaný však tvrdí, že si Petra Kvitová zranění způsobila sama. Obhajoba bude chtít upozorňovat například na to, že tenistka v průběhu vyšetřování měnila popis toho, jak se útok v prosinci 2016 odehrál.

Právní zástupci, které si Petra Kvitová kvůli procesu najala, chtěli po soudkyni Dagmar Bordovské, aby tenistka nemusela být při výpovědi v soudní síni, kde bude přítomen obžalovaný Radim Žondra.

S tím naopak nesouhlasila Žondrova obhájkyně Lucie Nejedlá. Trvala na tom, aby Kvitová vypovídala ve stejné místnosti jako její klient.

Soud právním zástupcům Petry Kvitové vyhověl, tenistka se tak nemusela setkat tváří v tvář s Radimem Žondrou.

Reklama

Doporučované